CRIZA IMIGRANŢILOR: Amnesty International critică politicile Ungariei privind migraţia şi propune o serie de măsuri

Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International (AI) critică politicile privind migraţia ale Guvernului ungar şi propune măsuri, într-un raport publicat joi în Londra, relatează agenţia de presă MTI.

293 afișări
Imaginea articolului CRIZA IMIGRANŢILOR: Amnesty International critică politicile Ungariei privind migraţia şi propune o serie de măsuri

CRIZA IMIGRANŢILOR: Amnesty International critică politicile Ungariei privind migraţia şi propune o serie de măsuri (Imagine: Hepta / Mediafax Foto)

Încercările Ungariei de a se izola de o criză a refugiaţilor regională şi chiar mai mult, globală, îşi pot atinge scopul doar în detrimentul respectării obligaţiilor sale internaţionale privind drepturile omului şi drepturile refugiaţilor, a transmis Amnesty International.

Politicile Ungariei reprezintă de asemenea, o ameinţare structurală la adresa statului de drept şi în privinţa respectării drepturilor omului, pe care alte state membre şi instituţii UE nu îşi pot permite să le ignore, a mai transmis AI în raportul pe care l-a conceput interogând imigranţi.

Hotărârea ţării de a-şi evita responsabilităţile privind refugiaţii nu este doar o problemă a Ungariei, ci o problemă a Uniunii Europene în ansamblu, a transmis AI, adăugând că UE ar trebui să iniţieze discuţii cu Ungaria pe baza Articolului 7 pentru a se asigura că politicile sale privind migraţia şi cele de azil sunt în concordanţă cu UE şi cu legislaţia internaţională.

AI a subliniat că deşi numărul cererilor de azil înregistrat în 2015 este în creştere semnificativă faţă de numărul de cereri transmise în 2014, provocările cu care se confruntă acum Ungaria nu sunt "în totalitate imprevizibile". Reprezentanţii AI au recunoscut că Ungaria suportă mult din povara care decurge din "regimul de azil structural dezechilibrat" al UE, însă a adăugat că acestă ţară încă nu doreşte să se angajeze în eforturi colective europene pentru a se adresa acestor deficienţe.

Condiţiile de primire din Ungaria sunt inadecvate, a dedus AI în urma interviurilor cu imigranţii şi a altor procese de cercetare derulate, precizând că este de aşteptat ca acestă ţară să transfere responsabilitatea de procesare a cererilor de azil către alte state, cum ar fi Serbia. Cercetătorii AI au descoperit de asemenea că modul în care Ungaria aplică conceptele de "ţară de origine sigură" şi "tară terţă sigură" nu sunt în concordanţă cu legislaţia UE.

AI a manifestat îngrijorare faţă de legea adoptată în data de 21 septembrie care autorizează desfăşurarea trupelor, pentru a ajuta poliţia în protejarea graniţei şi uzul de forţă când este necesar, adăugând că această lege lasă uşa deschisă pentru uzul excesiv de forţă.

Raportul recomandă Guvernului ungar să abroge modificările care incriminează intrarea ilegală, adică să ofere instrucţiuni poliţiei şi soldaţilor care patrulează la graniţe să "folosească mijloacele non-violente necesare, înainte de a recurge la forţă".

Printre recomandările pentru Comisia Europeană, AI propune corpului executiv folosirea oricăror mijloace necesare, inclusiv lansarea procedurilor de infringement dacă este nevoie, pentru a se asigura că Ungaria respectă în totalitate legislaţia UE. AI recomandă de asemenea, activarea "mecanismului preventiv" în conformitate cu Articolul 7, dacă există "un risc clar" că Ungaria încalcă valorile UE.

AI cere statelor membre să se abţină de la trimiterea refugiaţilor înapoi în Ungaria în conformitatea cu normele stabilite la Dublin, calificând drept inadecvate condiţiile de primire de acolo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici