CRIZA IMIGRANŢILOR: Un refugiat sirian a traversat înot Marea Mediterană pentru a ajunge din Turcia în Grecia - FOTO

Un refugiat sirian a înotat şapte ore în Marea Mediterană, pentru a ajunge din Turcia în Grecia, după ce s-a antrenat zilnic timp de patru luni în regiunea de coastă din Beirut pentru această călătorie spre continentul european, informează publicaţia The Independent.

796 afișări
Imaginea articolului CRIZA IMIGRANŢILOR: Un refugiat sirian a traversat înot Marea Mediterană pentru a ajunge din Turcia în Grecia - FOTO

CRIZA IMIGRANŢILOR: Un refugiat sirian a traversat înot Marea Mediterană pentru a ajunge din Turcia în Grecia

Ameer Mehtr, un fost canotor care s-a antrenat cu echipa naţională de canotaj a Siriei, a explicat că a luat această decizie radicală din cauză că nu a avut suficienţi bani pentru a plăti contrabandiştilor care să-i asigure transportul pe Marea Egee din Turcia în Grecia. Din cauza războiului civil din Siria care durează de mai bine de patru ani, familia sa şi-a pierdut casa, rămând fără niciun ajutor financiar.

Mehtr şi-a dat seama atunci că singura lui şansă de a intra în Europa era să traverseze înot Marea Egee pe o distanţă de patru mile (circa opt kilometri) pentru a ajunge din Turcia în insula Samos din Grecia. Majoritatea imigranţilor plătesc între 1.500 şi 2.000 de euro de persoană traficanţilor pentru un loc în bărci supraaglomerate în încercarea disperată de a traversa Mediterana pe ruta Turcia-Grecia.

Tânărul refugiat a petrecut circa patru luni pregătindu-se pentru călătoria către Europa, antrenându-se aproape zilnic cu un antrenor de canotaj în regiunea de coastă din capitala libaneză, Beirut, unde a locuit din luna mai după ce a emigrat din Siria.

Însă abia în luna septembrie, Mehtr s-a simţit pregătit să traverseze Marea Mediterană, după ce a studiat hărţi cu Marea Egee ca să găsească o rută cât mai scurtă între Turcia şi insula Samos pe care să o parcurgă. Într-o noapte, şi-a început călătoria maritimă în apropiere de oraşul portuar Guzelcamli, din vestul Turciei, după ce a trebuit să alerge mai mult de oră pentru a scăpa de poliţiştii turci care înconjuraseră plaja în căutarea traficanţilor de persoane care promiteau imigranţilor transportul maritim spre Europa.

Deja epuizat, fiind ameninţat de riscul de a fi prins de poliţiştii turci, Ameer s-a văzut obligat să intre în mare şi să înceapă să înoate, purtând doar piese de echipament strict necesare.

Câteva bunuri personale, printre care un telefon şi dispozitive de stocare de date care conţineau fotografii cu familia sa, şi le-a legat de talie. De asemenea, şi-a mai luat câteva brioşe învelite în folie protectoare - singura sursă de energie şi hrană în timpul călătoriei.

"În fiecare secundă din călătorie am crezut că o să mor", a declarat Ameer pentru The Sunday Times, într-un centru de azilanţi din Suedia.

"Dar am continuat. M-am tot uitat la stâncile din faţa mea şi mi-am tot zis «Acolo se află viitorul meu»", a adăugat acesta.

Cu puţine şanse, Mehrt a ajuns, în cele din urmă, pe insula Samos, unde a fost fotografiat stând triumfător pe plajă cu braţele ridicate şi având un zâmbet larg pe faţă. Dar drumul său nu se încheiase, fiind nevoit să mai parcurgă şapte mile (peste 11 kilometri) pentru a ajunge într-un port unde a putut să se înregistreze, în mod oficial, ca refugiat în Europa. El a locuit mai bine de o lună în tabere de refugiaţi din ţări europene şi a călătorit în trenuri pline de imigranţi pentru a ajunge, în cele din urmă, în Suedia.

Ameer trăieşte în prezent într-un centru de azilanţi în Suedia, susţinând că povestea sa nu este, cu siguranţă, unică.

"Nu sunt singurul care a făcut această călătorie - sunt mult mai mulţi oameni care au ajuns în Europa înotând", susţine Ameer.

"Avem o pagină de Facebook şi, din patul meu din Suedia, le-am spus multora cum să se pregătească şi cum să gândească dacă vor să facă această tranziţie ... Dar acum nimeni nu mai înoată, apa e prea rece", a mărturisit Ameer.

Peste un milion de imigranţi au ajuns în Europa în cursul anului 2015, a anunţat marţi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM). Cei mai mulţi dintre aceştia, peste 800.000, au ajuns din Turcia în Grecia, traversând Marea Egee. În total, 3.695 de migranţi s-au înecat sau sunt daţi dispăruţi în 2015, potrivit OIM.

Majoritatea imigranţilor s-au îndreptat către Germania, cea mai afectată de criza migraţiei, confruntată cu peste un milion de solicitări de azil, şi Suedia, unde s-au înregistrat aproximativ 150.000 de astfel de cereri.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici