CRIZA NORD-COREEANĂ - Seulul anunţă un nou tir de rachetă cu rază scurtă de acţiune din Coreea de Nord

Coreea de Nord a lansat duminică o rachetă cu rază scurtă de acţiune de pe coasta de est, aparent în cadrul unor manevre, al patrulea tir de acest tip în decurs de două zile, a anunţat un oficial sud-coreean.

477 afișări
Imaginea articolului CRIZA NORD-COREEANĂ - Seulul anunţă un nou tir de rachetă cu rază scurtă de acţiune din Coreea de Nord

CRIZA NORD-COREEANĂ - Seulul anunţă un nou tir de rachetă cu rază scurtă de acţiune din Coreea de Nord (Imagine: AFP / Mediafaxfoto)

Racheta a fost trasă către Marea Japoniei duminică după-amiaza, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării, fără să ofere alte detalii.

În urmă cu o zi Phenianul a efectuat deja trei tituri similare, tot spre Marea Japoniei, potrivit ministerului.

Seulul a criticat aceste acţiuni, calificându-le drept o "provocare gravă".

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a declarat duminică, la Moscova, unde efectuează o vizită, că speră că Phenianul va înceta tirurile şi va relua negocierile.

"Sper că Nordul se va abţine să continue acest tip de lucruri", a declarat el, potrivit versiunii ruse a declaraţiilor publicate de agenţia RIA Novosti.

Tirurile efectuate de Phenian au loc în urma unor exerciţii comune între Statele Unite şi Coreea de Sud, calificate de Phenian drept o pregătire a invaziei teritoriului său.

Statele Unite "urmăresc îndeaproape situaţia din peninsula coreeană" şi "continuă să exercite presiuni asupra Coreei de Nord să dea dovadă de reţinere şi să acţioneze în vederea ameliorării relaţiilor sale cu vecinii", a declarat sâmbătă Darby Holladay, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Rachetele testate în ultimele zile au rază scurtă de acţiune. Washingtonul şi Seulul se tem că testarea unei rachete cu rază medie de acţiune, de tip Musudan, ar putea să relanseze tensiuni, după al treilea test nuclear nord-coreean, în februarie.

Rachetele de tip Musudan au o rază de acţiune de 2.500 până la 4.000 de kilometri, o distanţă suficientă pentru a atinge Coreea de Sud şi Japonia şi, eventual, baze americane situate pe Insula Guam, în Pacific.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici