CRIZA NORD-COREEANĂ: Anchetă asupra unei posibile deturnări a unei nave chineze de către nord-coreeni

Autorităţile chineze au deschis duminică o anchetă asupra unei posibile deturnări a unei nave de pescuit chineze, cu 16 marinari, de către nord-coreeni, au anunţat autorităţile şi presa locală.

735 afișări
Imaginea articolului CRIZA NORD-COREEANĂ: Anchetă asupra unei posibile deturnări a unei nave chineze de către nord-coreeni

CRIZA NORD-COREEANĂ: Anchetă asupra unei posibile deturnări a unei nave chineze de către nord-coreeni (Imagine: AFP / Mediafaxfoto)

Potrivit presei şi proprietarului navei, Yu Xuejun, nord-coreeni înarmaţi şi neidentificaţi ar fi preluat controlul asupra ambarcaţiunii pe 6 mai, când aceasta se afla la o distanţă de aproximativ 70 de kilometri de coasta nord-coreeană, obligând-o să meargă în Coreea de Nord.

"Echipajul a fost răpit de o navă de patrulare nord-coreeană, sub ameninţarea armelor", a declarat pentru AFP Yu Xuejun. Răpitorii l-au contactat şi cer suma de 600.000 de yuani (aproximativ 76.000 de euro) ca răscumpărare.

"Anchetăm" cu privire la declaraţiile proprietarului ambarcaţiunii, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul serviciilor de securitate a frontierei din oraşul portuar Dalan (nord-est).

Ambasada chineză în Coreea de Nord l-a informat pe Yu Xuejun că "lucrează la caz", potrivit cotidianului Southern Metropolis Daily.

Yu Xuejun a declarat pentru AFP că nu este sigur de identitatea răpitorilor, dar că îi suspectează că s-au asociat armatei nord-coreene.

El a publicat detalii despre caz pe un site, frustrat de lipsa de reacţie, în opinia sa, a autorităţilor chineze.

În urmă cu un an, 29 de pescari chinezi au fost predaţi Chinei după ce au fost răpiţi de nord-coreeni, a căror identitate nu a fost aflată vreodată şi care reclamau o răscumpărare în valoare de 1,2 milioane yuani.

Răscumpărarea nu a fost plătită, potrivit agenţiei oficiale de presă China Nouă.

Presa chineză scria în urmă cu un an că Paza de Coastă nord-coreeană a capturat în mai multe rânduri nave de pescuit chineze şi le-a "furat" carburantul şi bunuri de la bord.

China este singurul aliat important al Coreei de Nord şi salvatorul său economic. Însă, în cursul crizei care a afectat peninsula coreeană în ultima perioadă, Phenianul a părut să rămână surd la îndemnurile la calm din partea Beijingului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici