Criză politică din Marea Britanie, ziua 1. Secretarul de stat pentru sănătate şi ministrul Finanţelor au demisionat în semn de protest faţă de premierul Boris Johnson

Ministrul britanic de Finanţe, Rishi Sunak, şi secretarul de stat pentru sănătate şi asistenţă socială, Sajid Javid, doi membri importanţi ai Guvernului de la Londra, au demisionat marţi seară, distanţându-se de premierul Boris Johnson, supus presiunilor intense pentru a se retrage de la putere.

2210 afișări
Imaginea articolului Criză politică din Marea Britanie, ziua 1. Secretarul de stat pentru sănătate şi ministrul Finanţelor au demisionat în semn de protest faţă de premierul Boris Johnson

GOV.uk

Ministrul britanic de Finanţe, Rishi Sunak, şi ministrul Sănătăţii, Sajid Javid, doi membri importanţi ai Guvernului de la Londra, au demisionat marţi seară, distanţându-se de premierul Boris Johnson, supus presiunilor intense pentru a se retrage de la putere.

Premierul Boris Johnson, liderul Partidului Conservator (centru-dreapta), este supus presiunilor pentru a se retrage. El a obţinut cu greu un vot de încredere în Partidul Conservator în iunie, pe fondul criticilor privind organizarea unor petreceri în birouri guvernamentale, în timpul pandemiei, prin încălcarea regulilor antiepidemice. În ultimele zile, presiunile s-au intensificat, în condiţiile în care Boris Johnson este acuzat că l-a promovat pe deputatul Chris Pincher în funcţia de adjunct al grupului parlamentar conservator, deşi acesta este vizat de o anchetă privind presupuse agresiuni sexuale.

În acest context, secretarul de stat pentru Sănătate, Sajid Javid, şi cel de Finanţe, Rishi Sunak, şi-au anunţat marţi seară demisiile, generând presiuni suplimentare asupra premierului Boris Johnson.

"Am vorbit cu premierul pentru a-l anunţa că demisionez din funcţia de secretar al Sănătăţii şi Asistenţei Sociale. Îmi este clar că situaţia nu se va schimba sub conducerea sa, prin urmare aţi pierdut şi încrederea mea. A fost un privilegiu enorm să exercit acest rol, dar regret că nu mai pot continua având conştiinţa împăcată", a declarat Sajid Javid, potrivit cotidianului The Evening Standard.

"Publicul se aşteaptă ca Guvernul să fie condus în mod adecvat, competent şi serios. Recunosc că aceasta ar putea fi ultima mea funcţie ministerială, dar cred în standardele pentru care merită să luptăm şi de aceea demisionez", a afirmat, la rândul său, Rishi Sunak, ministrul demisionar de Finanţe.

Demisiile celor doi membri importanţi ai Guvernului de la Londra intervin după ce premierul Boris Johnson prezentase scuze pentru numirea deputatului Chris Pincher în funcţia de adjunct al liderului grupului parlamentar conservator. "A fost o greşeală şi este toată lumea afectată. Vreau să fie foarte clar că în instituţii nu este loc pentru cineva care este agresor sau care abuzează de poziţii de putere", a declarat Boris Johnson, citat de postul de televiziune Sky News.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici