Criza refugiaţilor. Cipru va propune UE repatrierea unor sirieni

Cipru va cere UE să regândească strategia privind migraţia ilegală în Siria. Asta din cauza creşterii numărului de refugiaţi. Ciprioţii propun repartierea unor refugiaţi în zonele sigure din Siria.

166 afișări
Imaginea articolului Criza refugiaţilor. Cipru va propune UE repatrierea unor sirieni

Guvernul de la Nicosia doreşte ca Uniunea Europeană să ia în considerare declararea unor părţi din Siria devastată de război ca fiind sigure pentru a-i repatria pe refugiaţi, a declarat ministrul cipriot de Interne.

„Începerea unei discuţii pentru a reevalua problema Siriei este crucială pentru noi", a declarat ministrul Constantinos Ioannou într-un interviu acordat Reuters.

Ministerul de Externe se pregăteşte să ridice problema în mod oficial la Bruxelles, a adăugat Ioannou.

Insula se confruntă cu o creştere importantă a numărului de refugiaţi.

„Avem de cinci ori mai mulţi migranţi decât orice alt stat membru din prima linie", a mai spus Ioannou care a arătat că cei mai mulţi refugiaţi provin din Siria.

Cipru a declarat că îşi extinde capacitatea de a găzdui refugiaţi, dar doreşte ca partenerii săi din UE să îşi reevalueze politicile. O măsură ar putea fi declararea unor zone din Siria ca fiind sigure. Ciprioţii consideră că Damasc şi Tartous nu prezintă „niciun risc real”, privind violenţa asupra civililor.

Se estimează că peste cinci milioane de persoane au fugit din Siria pe parcursul a peste un deceniu de război civil, cele mai multe dintre ele mergând în Liban şi Turcia. Cipru a devenit o zonă importantă pentru migranţi după ce ruta turcească spre insulele greceşti a fost închisă printr-un acord încheiat în 2016 între UE şi Ankara.

Cererile de azil în Cipru au atins un vârf de 21.565 în 2022, cel mai ridicat nivel de când au început înregistrările în 2002. În Cipru au sosit cu barca 1.043 de sirieni în octombrie, o creştere de trei ori mai mare în comparaţie cu anul trecut. În noiembrie, Cipru a înregistrat 795 de sosiri, aproape triplu faţă de noiembrie 2022.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici