CRONOLOGIE: Cele mai importante cutremure ale secolului

Cutremurul cu magnitudinea de 8,6 produs miercuri în largul insulei Sumatra a fost precedat de numeroase seisme cu magnitudine peste 8 în ultimul secol, relatează AFP, care prezintă o cronologie a acestora.

631 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Cele mai importante cutremure ale secolului

CRONOLOGIE: Cele mai importante cutremure ale secolului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După ce au fost multă vreme măsurate pe scara Richter, cutremurele sunt de acum clasificate în funcţie de magnitudinea de moment. Măsurătorile sunt făcute diferit, luându-se în considerare energia degajată de un cutremur, dar rezultatul nu prezintă mari diferenţe faţă de scara Richter.

Cele mai importante cutremure ale secolului XX au fost următoarele, în funcţie de magnitudinea lor, măsurată pe scara magnitudinii de moment:

- 1960: CHILE - un cutremur cu magnitudinea de 9,5 a fost urmat de un tsunami devastator în mai multe ţări cu deschidere la Oceanul Pacific, soldându-se cu 5.700 de morţi în Chile, 61 în Hawaii şi 130 în Japonia.

- 2004: ASIA - un cutremur de 9,3 în largul insulei Sumatra provoacă, la 26 decembrie, un tsunami care devastează circa zece ţări vecine şi provoacă moartea sau dispariţia a peste 220.000 de persoane.

- 1964: ALASKA - un cutremur de 9,2 produs în apropiere de strâmtoarea Prinţul William, urmat de un tsunami, provoacă moartea a peste 100 de persoane.

- 1952: URSS - un cutremur cu magnitudinea 9 în peninsula Kamceatka, urmat de un tsunami devastator resimţit până în Chile şi Peru, provoacă peste 2.300 de morţi.

- 2011: JAPONIA - un cutremur cu magnitudinea 9, urmat de un tsunami gigantic devastează regiunea Tokyo (nord-est), provocând peste 19.000 de morţi şi dispăruţi, generând un grav accident nuclear la centrala Fukushima.

- 1906: ECUADOR - un cutremur de 8,8 în largul coastelor Columbiei şi Ecuadorului generează un tsunami în urma căruia mor circa 1.000 de persoane.

- 2010: CHILE - un seism cu magnitudinea de 8,8 şi un tsunami afectează zona central-sudică a statului Chile şi provoacă peste 520 de morţi şi dispăruţi.

- 1965: ALASKA - un cutremur de 8,7, urmat de un tsunami, afectează insulele Aleutine.

- 2005 - INDONEZIA - un seism de 8,7 în apropiere de insula Nias, în largul Sumatrei, provoacă moartea a 900 de persoane şi rănirea altor 6.000.

- 2012 - INDONEZIA - un cutremur cu magnitudinea de 8,6 produs miercuri în largul coastei occidentale a insulei indoneziene Sumatra declanşează o alertă de tsunami în tot Oceanul Indian.

- 1957: ALASKA - un cutremur de 8,6 afectează insulele Andreanof şi provoacă un important tsunami.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici