CRONOLOGIE: Principalele date ale cazului DSK în SUA

Două proceduri au fost lansate în Statele Unite împotriva lui Dominique Strauss-Kahn, acuzat de agresiune sexuală de către Nafissatou Diallo, o cameristă originară din Guineea, cea penală fiind clasată, iar cea civilă putându-se încheia luni, relatează AFP care pezintă principalele date ale cazului.

103 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Principalele date ale cazului DSK în SUA

CRONOLOGIE: Principalele date ale cazului DSK în SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Procedura penală a fost clasată anul tecut, iar procedura civilă ar putea să se încheie luni cu un acord financiar:

2011

- 14 mai: Dominique Strauss-Kahn, la vremea respectivă director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), este arestat pe Aeoportul JFK în timp ce se pregăteşte să plece spre Franţa, sub acuzaţia că a agresat-o sexual, la prânz, pe o cameristă originară din Guineeea, în apartamentul său din Hotelul Sofitel, la New York.

El este încarcerat timp de patru nopţi, inculpat, iar ulterior plasat sub arest la domiciliu, la New Yotk, până la 1 iulie. Demisionează din funcţia de director general FMI pe 19 mai.

- 6 iunie: DSK pledează vinovat.

- 25 iulie: Nafissatou Diallo pezintă versiunea sa "adevărată" pentru postul ABC.

- 8 august: în timp ce procedura penală se stinge, camerista depune plângere în civil pentru "agresiune violentă şi sadică", cu scopul de a obţine despăgubiri.

- 23 august: sunt abandonate acuzaţiile penale, la New York. Procurorul recunoaşte că DSK a avut o "relaţie sexuală" cu Diallo, dar subliniază că aceasta a minţit în mod repetat despre trecutul său, un lucru care "i-a afectat în mod grav credibilitatea".

- 4 septembrie: DSK revine la Paris.

- 18 septembrie: DSK recunoaşte, pentru TF1, o relaţie "nepotrivită" cu Diallo, dar afirmă că nu a fost "nici violentă, nici prin constrîngere".

- 26 septembrie: avocaţii săi newyorkezi cer clasarea plângerii depuse în civil, afirmând că DSK era protejat la momentul faptelor de o imunitate, în calitate de director general al FMI.

- 25 noiembrie: avocaţii lui DSK şi o anchetă a New York Review of Books relansează ipoteza unui complot cu scopul de a-l "distruge din punct de vedere politic".

2012

- 28 matie: prima audiere la New York în procedura civilă, avocaţii lui DSK pledează pentru imunitate.

- 1 mai: judecătorul Douglas McKeon îi refuză o imunitate diplomatică lui DSK şi deschide calea pregătirii unui proces civil la un tribunal din Bronx.

- 14 mai: DSK contraatacă şi cere "cel puţin un milion de dolari" despăgubiri din partea lui Nafissatou Diallo pentru "acuzaţii calomnioase" şi declaraţii false, insistând asupra "oportunităţilor sale profesionale piedute".

- Vara încep discret negocieri cu privire la un acord amiabil, în vederea evitării unui proces.

- 30 noiembrie: avocatul principal al lui DSK anunţă că speră la semnarea unui acord în termen de câteva zile. Cotidianul Le Monde evocă un acord în valoare de şase milioane de dolari, avocaţii americani ai lui DSK denunţă "informaţii complet false".

- 10 decembrie: şedinţă la un tribunal din Bronx, la New York, în vederea finalizării unui acord amiabil între cele două părţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici