CRONOLOGIE: Principalele date privind îmbolnăvirile cu bacteria E.coli din Europa

Infecţia cu bacteria E.coli enterohemoragică a provocat deja moartea a 17 persoane în Europa şi a afectat alte peste 1.000 de la semnalarea sa, la 24 mai, relatează AFP, care prezintă principalele detalii despre această epidemie.

693 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Principalele date privind îmbolnăvirile cu bacteria E.coli din Europa

CRONOLOGIE: Principalele date privind îmbolnăvirile cu bacteria E.coli din Europa (Imagine: Shutterstock)

- 24 mai: autorităţile sanitare germane dezvăluie că au constatat de la începutul lunii o multiplicare a afecţiunilor generate de bacteria Escherichia coli enterohemoragică (Ehec), care a provocat hemoragii ale sistemului digestiv şi probabil moartea a trei persoane.

Peste 80 de pacienţi suferă de probleme grave, în special de Sindromul hemolitic şi uremic (SHU), care poate fi mortal. Nordul Germaniei, în special Hamburg, este afectat în mod deosebit.

- 25 mai: castraveţii, roşiile şi salatele consumate crude ar fi la originea propagării bacteriei, afirmă Ministerul german al Agriculturii.

- 26 mai: autorităţile sanitare germane identifică trei castraveţi provenind din Spania ca fiind vectorii transmiterii bacteriei şi un altul de origine necunoscută.

Anchetă în Andaluzia, unde se află două firme producătoare de castraveţi.

Comisia Europeană emite o alertă cu privire la castraveţii spanioli contaminaţi, menţionând cel puţin doi morţi în Germania. Alte ţări afectate sunt Suedia, Danemarca, Marea Britanie şi Olanda.

- 27 mai: în Germania sunt înregistrate alte trei decese suspecte. În total sunt semnalate 276 de cazuri de SHU de către Institutul pentru supraveghere sanitară.

Elveţia anunţă un prim caz probabil.

"Nimic nu dovedeşte" că sursa contaminării vine din Spania, susţine ministrul spaniol al Agriculturii.

- 28 mai: alte opt decese sunt înregistrate în nordul Germaniei.

Trei cazuri suspecte de intoxicaţie alimentară sunt în curs de investigare în Franţa.

- 29 mai: Austria anunţă retragerea din circa 30 de magazine a castraveţilor proveniţi din Spania.

Olanda anunţă încetarea exporturilor de legume către Germania.

- 30 mai: alte patru decese sunt anunţate în Germania.

Rusia interzice importurile de legume germane şi spaniole, Belgia interzice importurile de castraveţi provenind de la distribuitorii spanioli.

- 31 mai: al 15-lea deces este anunţat în Germania. În Suedia este înregistrată moartea unei femei contaminate în timpul unui sejur în Germania.

Primul caz "suspect" în Spania la un bărbat care s-a întors din Germania.

În Germania, primele teste efectuate asupra a doi castraveţi spanioli arată că aceştia nu poartă bacteria responsabilă de epidemie.

Spania şi Olanda cer compensaţii de la UE după prăbuşirea vânzărilor de legume.

- 1 iunie: un nou deces este anunţat în Germania.

UE se confruntă cu o "criză gravă" şi se străduieşte să identifice rapid posibila cauză a epidemiei, afirmă comisarul european pentru Sănătate.

În Franţa "a fost activată" o celulă de criză pentru supravegherea contaminării bacteriene a legumelor, anunţă purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Noi teste, puse la punct de cercetătorii germani şi francezi, sunt utilizate în laboratoarele germane pentru depistarea bacteriei în alimente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici