CRONOLOGIE: Principalele evenimente din Egipt de la preluarea puterii de către Mohamed Morsi

Noi confruntări, soldate cu cel puţin 47 de morţi, au avut loc în ultimele zile în Egipt, acestea marcând un nou moment de criză pentru preşedinţia lui Mohamed Morsi, relatează AFP, prezentând o cronologie a evenimentelor de după alegerile prezidenţiale.

391 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Principalele evenimente din Egipt de la preluarea puterii de către Mohamed Morsi

CRONOLOGIE: Principalele evenimente din Egipt de la preluarea puterii de către Mohamed Morsi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- 2012 -

- 2013 -

  • - 6 ianuarie: Remaniere ministerială pentru a răspunde crizei economice care afectează ţara.

  • - 13 ianuarie: Justiţia ordonă un nou proces pentru Hosni Mubarak, care a făcut apel după ce a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru reprimarea revoltei din 2011 (soldată cu 850 de morţi).

  • - 25 ianuarie: Se împlinesc doi ani de la începutul revoltei. Ziua este marcată de confruntări între manifestanţii ostili puterii islamiste şi forţele de ordine (nouă morţi şi peste 530 de răniţi).

  • - 26 ianuarie: Confruntări sângeroase la Port-Said, după condamnarea la moarte a 21 de suporteri ai clubului de fotbal local pentru implicarea lor în violenţe după un meci împotriva unei echipe din Cairo (74 de morţi în februarie 2012).

  • - 27 ianuarie: Morsi decretează stare de urgenţă în provinciile Port-Said, Suez şi Ismailiya, de-a lungul canalului Suez, afectate de confruntări violente şi revolte, şi cere un dialog naţional care să includă liderii opoziţiei.

  • - 28 ianuarie: Un mort în confruntările dintre poliţişti şi manifestanţi în apropiere de piaţa Tahrir din Cairo. Guvernul aprobă un proiect de lege care îl autorizează pe Morsi să mobilizeze armata.

Violenţele s-au soldat în total cu 47 de morţi în cinci zile, dintre care 37 la Port-Said.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici