Cuba şi Iranul resping "lista neagră" a terorismului întocmită de Statele Unite

Şefii diplomaţiei iraniene şi cubaneze au făcut front comun joi, la Havana, denunţând un raport al SUA care critică statele lor pentru sprijinirea terorismului.

18 afișări
Imaginea articolului Cuba şi Iranul resping "lista neagră" a terorismului întocmită de Statele Unite

Ministrul cubanez de Externe, Bruno Rodriguez şi omologul iranian, Manouchehr Mottaki

"Pentru sprijinirea regimului sionist, a rasismului şi ocupaţiei" şi "pentru tot ce s-a făcut în închisoarea de la Guantanamo (sud-estul Cubei), Statele Unite nu au nici o competenţă" să acuze alte ţări, a declarat Manuchehr Mottaki, ministrul iranian de Externe, într-o conferinţă de presă în urma unei reuniuni a Mişcării statelor nealiniate.

"Politica cu două unităţi de măsură a Statelor Unite (...) este cunoscută în întreaga lume şi nu este nimic nou", în acest raport, a adăugat acesta.

Departmentul de Stat american a publicat joi raportul anual privind terorismul, plasând Iranul acuzat că ar fi statul terorist "cel mai activ", dar şi Siria, Cuba şi Sudanul, care se află pe lista neagră a statelor care sprijină terorismul.

Departamentul de Stat acuză în special Teheranul că sprijină mişcarea radicală a Hamas, gruparea libaneză Hezbollah, extremiştii din Irak şi talibanii din Afganistan.

Cuba rămâne pe această "listă neagră" întrucât regimul Castro continuă să acorde azil militanţilor grupărilor considerate teroriste, potrivit Washingtonului, care nu menţionează însă finanţarea de către Havana a activităţilor teroriste sau de spălare de bani în scopuri teroriste.

"Nu recunoaştem nici o autoritate politică sau morală a administraţiei americane pentru a întocmi o asemenea listă, nu contează pe ce temă, sau pentru a determina conduita bună sau rea", a declarat la rândul său ministrul cubanez de Externe, Bruno Rodriguez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici