Cum va decurge cazul lui Dominique Strauss-Kahn în justiţia americană

Fostul director al Fondului Monetar Internaţional Dominique Strauss-Kahn urmează să îşi recapete vineri libertatea după plata unei cauţiuni, dar lupta sa în justiţia americană, care l-a pus oficial sub acuzare pentru infracţiune de natură sexuală, se va prelungi pentru mai multe luni.

817 afișări
Imaginea articolului Cum va decurge cazul lui Dominique Strauss-Kahn în justiţia americană

Cum va decurge cazul lui Dominique Strauss-Kahn în justiţia americană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fostul director al FMI a fost inculpat oficial joi pentru infracţiuni de natură sexuală, între care tentativă de viol şi agresiune sexuală împotriva unei cameriste a hotelului Sofitel din Manhattan.

Tribunalul a permis eliberarea lui condiţionată în schimbul unei cauţiuni de un milion de dolari. În afară de plata acestei cauţiuni, Dominique Strauss Kahn a promis o garanţie de cinci milioane de dolari, sumă care va fi confiscată de justiţie în cazul încălcării condiţiilor de eliberare.

După o nouă noapte petrecută la închisoare, acuzatul va fi eliberat vineri, după plata cauţiunii.

Strauss-Kahn va fi consemnat la domiciliu şi va trebui să le predea autorităţilor americane toate documentele de călătorie.

El va face obiectul unei supravegheri video şi un gardian înarmat va fi lângă el în permanenţă, a precizat tribunalul. El va purta o brăţară electronică.

Următoarea audiere a fostului ministru francez a fost fixată pentru 6 iunie de justiţia americană. La această audiere, acuzatul trebuie să pledeze vinovat sau nevinovat pentru cele şapte capete de acuzare formulate împotriva lui.

Dacă pledează vinovat, nu va exista un proces. Dacă va pleda nevinovat, aşa cum i-au sugerat avocaţii, va fi iniţiat un proces.

Dominique Strauss-Kahn ar putea încerca, de asemenea, să obţină un acord cu justiţia, dar acest lucru presupune să pledeze vinovat la cel puţin unul dintre capetele de acuzare în schimbul unei pedepse mai mici decât cei 74 de ani de închisoare pe care îi riscă, potrivit unor experţi în drept penal american, consultaţi de AFP.

Dacă pledează nevinovat la 6 iunie, "este puţin probabil ca data începerii procesului să fie anunţată" în aceeaşi zi, crede Randolph Jonakait, profesor la New York Law School.

Avocaţii celor două părţi se vor pregăti pentru un proces regrupând mărturiile, analizând probele de ADN, de sânge, salivă şi spermă găsite la locul presupusei agresiuni, precum şi informaţiile oferite de camerele de supraveghere şi cheile magnetice ale camerei din hotelul Sofitel.

"Dacă ar fi fost un cetăţean obişnuit ne-am fi putut aştepta ca procesul să înceapă în prima parte a anului viitor, dar este vorba despre un caz de rang înalt, este posibil ca justiţia" să acţioneze mai rapid, crede Jonakait.

În orice caz, "există şanse ca el să fie în continuare aici (la New York) într-un an", a afirmat el.

De la negarea categorică la relaţia sexuală consimţită, avocaţii lui Dominique Strauss-Kahn au, teoretic, mai multe cărţi în mânecă pentru a-l exonera de acuzaţiile care apasă asupra lui, consideră experţii.

"Cazurile de agresiune sexuală sunt foarte dificil de dovedit. Unul dintre principalele motive este că există rareori martori", afirmă Brenda Smith, profesor la facultatea de drept a Universităţii americane din Washington.

Deoarece chiar dacă avocaţii reclamantei au dovezi că a avut loc o felaţie, aşa cum susţine acuzarea, va fi nevoie de dovezi că acest act a fost forţat şi nu consimţit, ceea ce este mai dificil de stabilit, potrivit experţilor în drept penal american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici