Cuplul care a intrat la Casa Albă în timpul unui dineu oficial, citat de Congres pentru audieri

Cuplul care a reuşit să eludeze securitatea de la Casa Albă în timpul unui dineu oficial la 24 noiembrie, a fost citat miercuri pentru a compărea în faţa unei comisii din Congresul american, după ce anterior a refuzat să se prezinte.

17 afișări
Imaginea articolului Cuplul care a intrat la Casa Albă în timpul unui dineu oficial, citat de Congres pentru audieri

Michaele şi Tareq Salahi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia pentru Securitate Internă a Camerei Reprezentanţilor a aprobat trimiterea de citaţii lui Tareq Salahi şi soţiei sale, Michaele.

Cuplul Salahi va trebui să se prezinte la 20 ianuarie 2010 în faţa congresmenilor.

În schimb, aceeaşi comisie a respins un amendament al minorităţii republicane care cerea audierea lui Desiree Rogers, secretar responsabil cu protocolul în cadrul preşedinţiei americane.

Casa Albă a evocat "separarea puterilor" pentru a motiva refuzul lui Rogers de a depune mărturie. Amendamentul opoziţiei a fost respins cu 17 voturi la 12.

Reprezentantul republican Pete King, care a propus acest amendament, a declarat că nu este "de acord cu argumentul separării puterilor".

În acest incident este pus în discuţie Secret Service, responsabil cu protecţia preşedintelui. Potrivit lui King, Casa Albă, prin Desiree Rogers, are o parte din responsabilitate.

În seara de 24 noiembrie, în timpul dineului oficial în onoarea premierului indian Manmohan Singh, cuplul a reuşit să intre fără invitaţie la Casa Albă şi să se fotografieze alături preşedintele Obama.

Dacă soţii Salahi refuză să se prezinte în faţa Congresului, în pofida citaţiilor, un vot al Camerei în ansamablu ar putea autoriza utilizara mijloacelor coercitive pentru a-i obliga să compară.

Dar cuplul citat ar putea invoca al cincilea amendament al Constituţiei americane pentru a refuza să răspundă comisiei.

Preşedintele comisiei, Bennie Thompson, a declarat că potrivit unei scrisori din partea avocaţilor cuplului, intruşii declară că "refuză să depună mărturie în cadrul unei audieri publice sau să răspundă întrebărilor de orice fel".

"Motivele invocate se soţii Salahi pentru a refuza să depună mărturie nu sunt specificate", a adăugat Thompson, în cadrul şedinţei de miercuri.

Comisa i-a convocat pe cei doi la 3 decembrie pentru a-i audia, dar, în lipsa lor, aleşii l-au audiat pe directorul Secret Service, Mark Sullivan, care a recunoscut că s-a produs o "eroare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici