Curtea Supremă de Justiţie din Marea Britanie se pronunţă astăzi în privinţa extrădării lui Julian Assange

Curtea Supremă, cea mai înaltă jurisdicţie britanică, se pronunţă miercuri în privinţa extrădării lui Julian Assange, un epilog în saga judiciară de aproape 18 luni din Marea Britanie, care nu îi mai lasă fondatorului WikiLeaks altă cale decât recursul la justiţia europeană.

149 afișări
Imaginea articolului Curtea Supremă de Justiţie din Marea Britanie se pronunţă astăzi în privinţa extrădării lui Julian Assange

Julian Assange (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Soarta sa va fi decisă în cadrul unei audieri de circa zece minute, care va începe la ora locală 09.15 (11.15 ora României), la Londra.

De când a fost arestat în decembrie 2010 la Londra şi consemnat la domiciliu în Marea Britanie, australianul a încercat toate mijloacele pentru a scăpa de mandatul de arestare din Suedia într-un caz de viol şi agresiune sexuală, afirmându-şi nevinovăţia.

În această bătălie de lungă durată, Curtea Supremă este ultima sa carte în Marea Britanie. Dacă aceasta îi dă dreptate, el este eliberat. Dacă îi respinge apelul, Julian Assange poate fi extrădat în zece zile. El poate decide, de asemenea, să sesizeze Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Aceasta din urmă va avea la dispoziţie 14 zile pentru a accepta sau a refuza dosarul, potrivit Parchetului britanic. Dacă îl acceptă, extrădarea ar putea fi suspendată la cererea lui Julian Assange, în aşteptarea deciziei pe fond a judecătorilor de la Strasbourg.

Curtea Supremă britanică, ce va fi formată miercuri din şapte judecători în loc de cinci în mod obişnuit, a acceptat să examineze apelul lui Assange pe motiv că acesta reprezintă un punct "de interes general".

Problema este să se stabilească dacă poate fi emis un mandat de arestare european nu de un tribunal ci de un procuror care acţionează în numele statului suedez, respectiv procuroarea suedeză Marianne Ny.

Refuzul extrădării ar putea pune la îndoială regulile mandatului de arestare în mai multe ţări europene.

Assange a dat asigurări că relaţiile sexuale pe care le-a avut cu cele două femei care îl acuză în Suedia au fost liber consimţite. Susţinătorii lui afirmă că australianul este victima unui complot, ca răzbunare faţă de publicarea de către WikiLeaks în 2010 a mii de documente confidenţiale care au făcut să tremure Washingtonul şi diplomaţia mondială.

Ei se tem, de asemenea, că plecarea sa către Suedia nu ar fi decât preludiul unei extrădări ulterioare către Statele Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici