Curtea Supremă de Justiţie îi reduce cu două luni pedeapsa lui Hodorkovski: "Este frustrant pentru întreaga ţară"

Curtea Supremă de Justiţie din Rusia i-a redus, marţi, cu două luni pedeapsa de 11 ani de închisoare fostului magnat rus al petrolului şi critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski.

304 afișări
Imaginea articolului Curtea Supremă de Justiţie îi reduce cu două luni pedeapsa lui Hodorkovski: "Este frustrant pentru întreaga ţară"

Mihail Hodorkovski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit acestei decizii, pe care apărarea intenţionează să o conteste, fostul director al companiei Iukos va ieşi din închisoare în august 2014.

"Ar fi ruşinos să se legalizeze această hotărâre printr-o decizie a Curţii Supreme", a declarat în timpul audierii cel care a fost cel mai bogat om din Rusia, purtând hainde culoare închisă de deţinut, care a intervenit printr-un sistem de videoconferinţă de la colonia Segheji (nord-vest).

Fostul patron al gigantului petrolier rus Iukos şi asociatul său, deţinuţi din 2003, au fost condamnaţi, în 2005, la opt ani de închisoare pentru escrocherie şi fraudă fiscală.

Această pedeapsă a fost majorată la 14 ani în decembrie 2010, după un al doilea proces pentru furt de petrol şi spălarea a 23,5 miliarde de dolari americani, o pedeapsă totală redusă ulterior cu un an, apoi cu doi, în urma unui apel.

Tată lui Hodorkovski, Boris, s-a declarat dezamăgit. "Două luni, este frustrant pentru întreaga ţară", a declarat el.

Apărarea celor doi, care cerea anularea celei de-a doua condamnări şi eliberarea lor "imediată", a declarat că va face apel.

"Avem posibilitatea să sesizăm Prezidiumul (cea mai înaltă instanţă) Curţii Supreme", a declarat avocatul lui Hodorkovski, Vadim Kliugvant, citat de agenţia RAPSI.

Profitând de acest nou proces, Hodorkovski a criticat în mod violent utilizarea forţelor de ordine ruse pentru lupta împotriva opozanţilor regimului.

"De la cazul Iukos, Parchetul şi Comitetul de anchetă au devenit, alături de televiziune, principalele instrumente ale politicii interne", a spus el.

"Fie că este vorba despre economie, alegeri sau chiar religie, cuvintele «urmărirea penală este deschisă» au devenit o expresie-cheie", a continuat el.

"Rezulatul este, din punctul meu de vedere, catastrofal. Sunt procese senzaţionale şi motivate politic, ca al meu, care deschid calea pentru o justiţie selectivă şi absurdă", a insistat el.

Justiţia rusă este frecvent acuzată de către apărătorii pentru drepturile omului de pronunţarea unor sentinţe motivate politic, precum în cazurile unor membre ale grupului Pussy Riot, în 2012, pentru o "rugăciune punk" împotriva lui Vladimir Putin sau opozantului Aleksei Navalnîi, condamnat luna trecută pentru escrocherie, un dosar fabricat, în opinia sa.

"Deciziile injuste ale justiţiei au devenit unul dintre principalii detonatori ai protestelor" faţă de regimul preşedintelui Vladimir Putin, a observat Hodorkovski.

La sfârşitul lunii iulie, el a câştigat o victorie simbolică împotriva Moscovei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), primul său proces fiind considerat "inechitabil" de către judecătorii de la Strasbourg.

CEDO nu a recunoscut însă motivaţia politică a acestei condamnări.

În pofida deciziei luate la Strasbourg cu privire la primul proces şi "înţelegând absurditatea celui de-al doilea, unii funcţionari visează un al treilea proces. Ei consideră că zece ani (în închisoare) nu sunt suficienţi", a acuzat el.

Presa rusă evocă în ultimele săptămâni posibilitatea unui al treilea proces împotriva lui Hodorkovski, posturile de televiziune apropiate puterii difuzând documentare în care insinuează că fostul oligarh ar fi responsabil de asasinarea primarului unui orăşel din Siberia Occidentală, în 1998.

Înainte de arestare, Hodorkovski, în afară de efectuarea unor acţiuni de lobby în Parlament în favoarea intereselor Iukos, finanţa opoziţia rusă şi o puternică fundaţie politică destinată dezvoltării societăţii civile.

Problemele sale judiciare au coincis cu voinţa afişată de către Vladimir Putin, sosit la putere în 2000, de a îndepărta "oligarhii" foarte influenţi la Kremlin în ultimii ani ai mandatului de preşedinte al predecesorului său Boris Elţîn.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici