Damascul confirmă participarea la a doua rundă de negocieri de la Geneva

Autorităţile siriene au confirmat vineri participarea la cea de-a doua rundă a negocierilor de pace cu opoziţia, prevăzută pentru 10 februarie la Geneva.

57 afișări
Imaginea articolului Damascul confirmă participarea la a doua rundă de negocieri de la Geneva

Damascul confirmă participarea la a doua rundă de negocieri de la Geneva (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"S-a hotărât ca delegaţia Republicii siriene să participe la a doua rundă a negocierilor de la Geneva", a declarat ministrul sirian de Externe Fayçal Moqdad, citat de agenţia Sana.

"Delegaţia siriană doreşte să continue eforturile pe care le-a depus la prima rundă de negocieri de la Geneva şi insistă ca discuţiile să aibă loc asupra tuturor clauzelor cuprinse în comunicatul de la Geneva I", a adăugat ministrul Fayçal Moqdad.

El a fost unul dintre membrii delegaţiei regimului sirian prezenţi la prima rundă de discuţii, care a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie

Negocierile de la Geneva între reprezentanţii regimului Bashar al-Assad şi cei ai opoziţiei au loc sub egida mediatorului internaţional Lakhdar Brahimi.

Regimul de la Damasc insistă asupra faptului că prioritatea discuţiilor de la Geneva trebuie să fie terorismul, în condiţiile în care îi consideră "terorişti" pe rebeli, în timp ce opoziţia cere înlăturarea preşedintelui Bashar al-Assad de la putere şi formarea unui guvern de tranziţie în care actualul preşedinte să nu deţină niciun rol.

Comunicatul conferinţei Geneva I, adoptat în 2012 de marile puteri, prevede încetarea "violenţei sub toate formele" şi formarea unei autorităţi guvernamentale de tranziţie, fără a menţiona soarta preşedintelui Bashar al-Assad.

Potrivit lui Moqdad, "o revenire la securitate şi stabilitate în Siria necesită o discuţie despre stoparea terorismului şi violenţei, aşa cum se arată în comunicatul de la Geneva I".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici