Danemarca se declară "foarte mulţumită" de decizia CJUE cu privire la imigranţi şomeri. Hotărârea, pronunţată în baza unui caz al unei românce

Ministrul danez al Muncii şi europarlamentari au salutat decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în cazul unei românce prin care se stabileşte că imigranţilor şomeri din state UE li se poate refuza acordarea unor ajutoare sociale, relatează site-ul TheLocal.dk.

257 afișări
Imaginea articolului Danemarca se declară "foarte mulţumită" de decizia CJUE cu privire la imigranţi şomeri. Hotărârea, pronunţată în baza unui caz al unei românce

Danemarca se declară "foarte mulţumită" de decizia CJUE cu privire la imigranţi şomeri. Hotărârea, pronunţată în baza unui caz al unei românce (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul danez al Muncii Henrik Dam Kristensen a declarat că este mulţumit de decizia CJUE de marţi care stabileşte că statele membre ale Uniunii au dreptul să refuze să acorde ajutoare sociale imigranţilor şomeri, o poziţie susţinută de Danemarca.

Decizia a fost pronunţată în baza unui caz al unei românce din Germania, Elisabeta Dano, căreia autorităţile au refuzat să-i acorde ajutoare după ce aceasta nu a acceptat locuri de muncă sugerate de un centru pentru şomeri.

Kristensen a subliniat că decizia susţine ceea ce Danemarca a spus întotdeauna, şi anume că rezidenţilor UE nu ar trebui să li se permită să călătorească din ţară în ţară în căutarea de ajutoare sociale.

"Danemarca a susţinut Germania în acest caz, pentru că nu credem că trebuie să existe dreptul de a te muta dintr-o ţară UE în alta exclusiv cu intenţia de a fi luat în grijă. De aceea nu am fost surprinşi de acest rezultat", a spus ministrul, citat într-un comunicat. "Deşi experţii vor inspecta îndeaproape şi vor evalua, acum, sfera de aplicare a deciziei UE, eu sunt foarte mulţumit de ea", a adăugat el.

Europarlamentari danezi au salutat la rândul lor decizia Curţii. "Eu cred că aceasta este o expresie a unei noi înţelegeri în cadrul UE a sistemului potrivit căruia îngrijorările unei ţări trebuie să fie respectate, iar noi trebuie să spunem în mod clar «nu» turismului pentru ajutoare", a declarat social-democratul Jeppe Kofod, citat într-un comunicat.

Morten Messerschmidt, care reprezintă la Bruxelles Partidul Danezilor, o formaţiune eurosceptică, a îndemnat Guvernul să treacă la acţiune pe plan intern. "Sunt fericit să văd că o curte UE a stabilit o limită de la care ajutoarele sociale pot fi acoperite de legislaţia UE. Este esenţial ca Guvernul să facă tot ceea ce poate pentru a se asigura că toate prestaţiile daneze sunt apărate, la fel ca cele germane", a subliniat el, citat într-un comunicat.

Danemarca a depus un memoriu la Curte, în susţinerea autorităţilor germane împotriva româncei.

Open Europe, un think tank eurosceptic britanic, consideră că Guvernul Marii Britanii poate să folosească decizia pentru a-i obliga pe cei cărora li se poate aplica să părăsească ţara. Alte ţări, ca Belgia, a trimis deja scrisori imigranţilor europeni şomeri vizaţi de caz, cerându-le să plece, deoarece impun o "povară nerezonabilă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici