De Valentine’s Day, Estul nu se mai pupă nici măcar pe obraji cu Vestul

1475 afișări
Imaginea articolului De Valentine’s Day, Estul nu se mai pupă nici măcar pe obraji cu Vestul
Miercuri am putea vedea invazia Ucrainei. Sau nu. Miercuri, cei peste 100 mii de militari trimişi de Putin la graniţa cu Ucraina ar putea trece de la exerciţiu la atac. Sau nu. Miercuri, lumea ar putea să vadă cum începe, live, la tv, un nou război. Sau nu. Cert este că războiul a început deja. Sau, mai bine spus, nu s-a încheiat niciodată. Oricât ar fi mimat Estul şi Vestul o relaţie de complezenţă, principial, au fost mereu un cuplu pe care nepotrivirea de caracter nu-i putea ţine multă vreme departe de divorţ.
 
Dincolo de ce se va întâmpla miercuri, noi tot într-un balet Est-Vest vom rămâne. Analize pertinente, serioase, sprijinite pe argumente ce nu cad la niciun contraactac retoric, arată că de data asta România nu mai are cum să cadă de partea nedreaptă a istoriei. De data asta, pare că avem mai multe şanse să rămânem cu partenerul cu vederi mai liberale, dar până la ceea ce decid alţii că vrem de la viaţă, mai e de pus pe masă şi ceea ce ne dorim noi.
 
Şi dacă ne uităm la cele mai recente sondaje, noi pare că avem dorinţe total contradictorii. Dacă distilăm până la cea mai simplă şi simplistă concluzie creşterea spectaculoasă a AUR în intenţie de vot, conchidem că ne plac liderii autoritari, că ne-am închide singuri graniţele, înainte să o facă alţii, în vreme ce mâncăm din import, stăm cu gaz în Marea Neagră şi zeci de mii de muncitori asiatici intră anual la noi pe piaţa muncii pentru că forţa de muncă autohtonă e puţin plecată după o viaţă mai bună în Occident.
 
Dar, tot sondajele arată că iubim UE şi NATO, chiar mai mult decât alţi europeni. Oricât am tânji după stilul şi nivelul de viaţă din Vest, în ADN-ul nostru e ceva din Est. E pur şi simplu felul nostru de a vedea lumea şi de-a interacţiona cu ea. Şi tot mai mulţi o văd prin ochii noştri. În Spania, la parlamentarele de ieri, VOX – formaţiune de extremă dreapta – a înregistrat un rezultat istoric: s-a plasat pe locul 3 la numărul de voturi. Nici Franţa nu e mai timidă când e să spună DA unor candidaţi similari. Austria şi Italia şi-au arătat şi ele preferinţele pentru o retorică politică similară. Ceva din ADN-ul Estului intră uşor-uşor în Vestul Europei. 
 
Şi dacă ne uităm atât de atent la graniţele noastre, poate n-ar strica să ne uităm la fel de insistent la ceea ce se întâmplă în interior. Până la urmă, suntem produsul alegerilor pe care le facem la noi acasă.  
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici