Declaraţii ale noului preşedinte iranian, reproduse eronat. Afirmaţiile lui Hassan Rohani, mai ponderate în realitate

Declaraţiile noului preşedinte moderat iranian Hassan Rohani au fost reproduse eronat de o parte a presei locale, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea de stat.

911 afișări
Imaginea articolului Declaraţii ale noului preşedinte iranian, reproduse eronat. Afirmaţiile lui Hassan Rohani, mai ponderate în realitate

Declaraţii ale noului preşedinte iranian, reproduse eronat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Presa locală a reprodus vineri declaraţii ale preşedintelui potrivit cărora Israelul este o "rană pe corpul lumii musulmane (...) care trebuie să dispară".

Dar, în realitate, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea de stat, Rohani a făcut următoarea afirmaţie: "În regiunea noastră, o rană a fost creată de ani de zile pe corpul lumii islamice sub umbra ocupării pământului sacru al Palestinei şi scumpului nostru Qods (Ierusalim)" de către Israel.

Agenţiile de presă Isna şi Mehr au adăugat, în versiunea lor de dimineaţă, că "această rană trebuie să dispară", redând declaraţiile preşedintelui Rohani.

În cursul după-amiezii, Isna şi-a corectat versiunea, eliminând menţiunea "trebuie să dispară". Mehr, de asemenea, a făcut modificări, fără să ofere explicaţii.

Anterior, presa iraniană relata că noul preşedinte iranian, Hassan Rohani, a afirmat, în ajunul învestirii sale în funcţie, că Israelul este "o rană" care trebuie îndepărtată din regiune

"Regimul sionist este o rană de ani de zile pe corpul lumii musulmane, care trebuie curăţată", a afirmat Rohani în cadrul manifestaţiilor anuale cu ocazia Zilei Ierusalimului, organizată pe întregul teritoriu iranian.

Ales, spre surprinderea generală, la 14 iunie, Hassan Rohani, în vârstă de 64 de ani, a devenit cunoscut pentru discursul său moderat şi s-a declarat deschis pentru un dialog cu Ocidentul.

Referitor la relansarea recentă a negocierilor de pace dintre Israel şi Autoritatea Palestiniană, Rohani a acuzat "Israelul pentru păstrarea caracterului său agresiv" şi a apreciat că dialogul i-ar putea oferi o "bună ocazie de a proiecta o imagine paşnică".

Ulterior, premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacţionat la declaraţiile noului preşedinte iranian, apreciind că Hassan Rohani îşi arată "adevărata faţă mai repede decât se anticipase", potrivit unui comunicat al serviciilor sale, citat de AFP.

"Adevărata faţă a lui Rohani a fost dezvăluită mai repede decât s-a prevăzut. Chiar dacă iranienii se grăbesc să nege declaraţiile sale, aceasta este ceea ce gândeşte şi acesta este planul de acţiune al regimului iranian", a declarat Netanyahu după ce preşedintele iranian a comparat Israelul cu o "rană" care trebuie să dispară.

"Aceste declaraţii ale preşedintelui iranian ar trebui să scoată o parte a lumii din iluzia în care a plonjat de la alegerile din Iran", continuă Netanyahu.

"Preşedintele s-a schimbat în Iran, dar nu şi scopul regimului de a fabrica arma nucleară pentru a ameninţa Israelul, Orientul Mijlociu, pacea şi securitatea în lumea întreagă. Nu trebuie lăsată o ţară care ameninţă Israelul cu distrugerea să se doteze cu o armă de distrugere în masă", adaugă el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici