Declaraţiile lui Vladimir Voronin pun la îndoială nivelul său de cultură şi starea psihică

Afirmaţiile făcute de preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, la adresa adversarilor săi politici pun la îndoială nu doar nivelul său de cultură, ci şi starea sa psihică, scrie, vineri, publicaţia electronică rusă Lenta.ru, citată de Interlic, în pagina online.

14 afișări
Imaginea articolului Declaraţiile lui Vladimir Voronin pun la îndoială nivelul său de cultură şi starea psihică

Declaraţiile lui Vladimir Voronin pun la îndoială nivelul său de cultură şi starea psihică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Publicaţia comentează că, deşi comuniştii au la dispoziţie resursa administrativă, o maşinărie puternică de propagandă şi chiar susţinerea Rusiei, toate aceste lucruri ar putea fi insuficiente. "Preşedintele R.Moldova dă semne clare de nervozitate. După ce victoria comuniştilor în alegeri s-a transformat în înfrângere - opoziţia a obţinut dizolvarea Parlamentului - liderul acestora se pare că nu mai este atât de încrezător în succes".

De asemenea, neîncrederea lui Vladimir Voronin s-ar datora inclusiv temerii că Rusia va miza pe un concurent mai moderat sau va organiza un scenariu de tipul "revoluţiei portocalii", consideră Lenta.ru., pentru care nesiguranţa lui Voronin este arătată şi de numirea lui Iurie Roşca în funcţia de vicepremier, responsabil de coordonarea activităţii structurilor de forţă, dar şi de ultimele declaraţii ale preşedintelui în exerciţiu, făcute la conferinţa de presă intitulată "Alegerile anticipate şi statalitatea moldovenească".

"Faptul că Voronin se simte nesigur se poate vedea din discursul său: preşedintele Moldovei îşi permitea şi înainte să-şi numească adversarii «debili» şi «oligofreni», dar acum a trecut la înjurături brutale. Vorbind despre negocierile purtate cu opoziţia la mijlocul lunii iunie, el a declarat că îi displăcea să discute şi să privească la mutra lui (Serafim) Urechean", menţionează publicaţia, adăugând că aceste declaraţii "pun la îndoială nu numai nivelul de cultură al oratorului, dar şi starea lui psihică".

Lenta.ru sugerează că Rusia a acceptat să susţina şi politic şi financiar un astfel de lider al Republicii Moldova, pentru că acesta i-ar fi promis cedări serioase în problema transnistreană.

"Până acum, Rusia a acceptat un asemenea politician în fruntea Moldovei. Moscova chiar este dispusă să nu observe prezenţa lui Roşca în Guvern (Rusia a anunţat că va acorda Chişinăului un credit de 500 de milioane de dolari după ce Voronin l-a numit vicepremier pe "luptătorul cu pericolul rusesc"). O asemenea atitudine binevoitoare s-ar putea explica prin faptul că, în schimbul ajutorului financiar, Chişinăul a promis Rusiei ceva foarte atrăgător. Nu este exclus ca autorităţile moldovene să fi fost de acord să cedeze în relaţiile cu Transnistria", scrie publicaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici