Declin al democraţiei în ţările foste comuniste

Democraţia înregistrează un declin semnificativ în ţările foste comuniste din Europa Centrală şi Eurasia, iar Rusia şi-a consolidat, în premieră, statutul de regim autoritar, relevă un nou raport al Freedom House, publicat la aproape 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

122 afișări
Imaginea articolului Declin al democraţiei în ţările foste comuniste

Declin al democraţiei în ţările foste comuniste (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentul, intitulat "Ţări în tranziţie", arată că aproape două treimi sau 18 din cele 29 de ţări foste comuniste din Europa şi Eurasia cuprinse în studiu au înregistrat regrese în privinţa reformelor democratice în 2008.

Cel mai important declin a apărut atunci când Guvernele au impus restricţii societăţii civile, au adoptat practici de guvernare care ridică semne de întrebare şi au prejudiciat cadrul juridic şi independenţa. Totodată, studiul constată mai multe regrese decât progrese la nivelul procesului electoral, al mass-media independente, al guvernării democratice locale şi al corupţiei.

"Anul 2008 a fost unul negru pentru democraţia din regiune, în special în fostele ţări sovietice", a declarat Vladimir Shkolnikov, directorul Freedom House Europa. "În condiţiile deteriorării situaţiei economice, este mai probabil ca în regiune regimurile autoritare să recurgă şi mai mult la represiuni decât să adopte reformele necesare", a adăugat el.

"Naţiuni în Tranziţie" a scos în evidenţă mai multe evenimente care au erodat democraţia din Rusia în 2008, printre care alegerile prezidenţiale lipsite de competiţie prin care Vladimir Putin i-a transferat puterea succesorului desemnat de el, Dmitri Medvedev.

Studiul pune în discuţie şi temerile privind incapacitatea Rusiei de a lupta împotriva corupţiei, în lipsa unui sistem judiciar independent, a unei prese libere şi a unei societăţi civile active.

Dar Rusia nu este singura ţară care a înregistrat un declin în materie de democraţie. Situaţii similare au existat în şapte dintre zele zece noi state membre ale Uniunii Europene, precum şi în aşa-numitele ţări "ale revoluţiei colorate" precum Kîrgîzstan, Ucraina, Georgia şi regimurile autoritare consolidate din regiune.

Kosovo, cel mai nou stat independent din regiune, oferă unul din puţinele exemple pozitive prezentate în studiu. Kosovo prezintă o îmbunătăţire atât la nivelul guvernării locale cât şi naţionale, în contextul în care Misiunea ONU în Kosovo a început să predea aceste funcţii către instituţiile locale.

În şapte din noile state membre, democraţia a înregistrat un regres, pe măsură ce acestea s-au îndreptat către practici de guvernare îndoielnice. Indicii corupţiei au scăzut în patru state, numai Polonia înregistrând progrese în acest domeniu, iar Bulgaria a ieşit din rândul democraţiilor consolidate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici