Demonstraţie inedită a romilor la graniţa franco-blegiană pentru a evidenţia absurditatea Guvernului francez

Romi de origine română vizaţi de ordine de expulzare au trecut voluntar frontiera dintre Franţa şi Belgia, joi, revenind pe teritoriul francez după câteva minute, într-o acţiune menită să demonstreze, potrivit organizatorilor, "absurditatea" Guvernului francez.

16 afișări
Imaginea articolului Demonstraţie inedită a romilor la graniţa franco-blegiană pentru a evidenţia absurditatea Guvernului francez

Acţiune a unor romi români la graniţa franco-belgiană pentru a dovedi inutilitatea expulzărilor (Imagine: mediafax Foto/AFP)

Acţiunea inedită a fost organizată de doi avocaţi specializaţi în drepturile imigranţilor. "Acţiunea vizează să demonstreze absurditatea politicii Guvernului francez faţă de romi", au explicat avocaţii Clement Norbert şi Antoine Berthe.

Clienţii lor, trei romi români vizaţi de ordine de expulzare emise de autorităţile franceze, au părăsit scurt timp teritoriul Franţei pe la punctul de trecere Armentières. Romii au pătruns o sută de metri pe teritoriul belgian, iar apoi au revenit în Franţa.

Potrivit lui Berthe, "romii au pus în aplicare ordinul de expulzare, care astfel a devenit nul, iar acum pot reveni în mod legal pe teritoriul francez, în calitatea de cetăţeni europeni".

În calitatea de cetăţeni UE, romii români şi bulgari pot intra în Franţa fără formalităţi particulare şi pot rămâne trei luni fără a justifica activitatea. După intervalul de trei luni, trebuie să aibă locuri de muncă sau să justifice resursele.

"Plimbarea în Belgia are rolul de a evidenţia actuala politică a imigraţiei. Trebuie să încetăm exerciţiile de comunicare şi să ne ocupăm de oameni", afirmă Berthe.

În august, ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, a recunoscut că există deficienţe în sistemul actual, avertizând că Guvernul francez va modifica legislaţia pentru a limita revenirea romilor expulzaţi.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie prin care cere Franţei şi altor state UE să suspende imediat expulzările romilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici