Destinaţia navei Arctic Sea, înconjurată de un nou mister

Un nou mister înconjura marţi destinaţia navei Arctic Sea, inspectată de marina rusă la mijlocul lunii august, după ce a dispărut în Oceanul Atlantic timp de mai multe săptămâni, în contextul în care autorităţile ruse i-au retras cererea de acostare în Insulele Canare, din Spania.

20 afișări
Imaginea articolului Destinaţia navei Arctic Sea, înconjurată de un nou mister

Destinaţia navei Arctic Sea, înconjurată de un nou mister (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Ambasada Rusiei la Madrid şi Ministerul spaniol al Afacerilor Externe au declarat marţi că autorităţile ruse au retras cererea de autorizare a acostării sale în portul Las Palmas, precizând în acelaşi timp că nu cunosc noua destinaţie a navei.

Această cerere a fost retrasă oficial vineri, a precizat un diplomat spaniol, zi în care Comitetul de Anchetă al Parchetului rus a anunţat că "probe" utile anchetei au fost încărcate pe un vapor rusesc aflat în drum spre Novorossiisk, port rusesc de la Marea Neagră.

Nava Arctic Sea s-a îndreptat recent către arhipelagul Canare, unde a aşteptat să poată acosta, pentru a fi remisă proprietarului său, compania Arctic Sea LTD Malta.

Viktor Matveev, director al Solchart Management, armatorul navei Arctic Sea, a precizat pentru ediţia de marţi a cotidianului rusesc Komsomolskaia Pravda că autorităţile portuare din Las Palmas nu au lăsat ambarcaţiunea să între în port din cauza prezenţei la bord a 11 militari ruşi.

Arctic Sea nu conţinea "nimic compromiţător" pentru Moscova, a declarat, sâmbătă, Comitetul de anchetă al Parchetului rus, confirmând teza autorităţilor ruseşti, potrivit căreia nava nu transporta decât lemn.

Mai multe surse din presă au anunţat că Moscova a decis să intercepteze cargoul inspectat la mijlocul lunii august de marina rusă în largul Capului Verde, în Oceanul Atlantic, după ce a fost alertată că un grup mafiot încărcase la bord rachete antiaeriene ultrasofisticate S-300 pentru Iran.

Această ipoteză a fost dezminţită cu vehemenţă de Moscova.

Autoritatea portuară din Las Palmas a declarat luni că o navă ce apărea pe radare şi semănând cu Arctic Sea se găsea încă în apele internaţionale din largul Insulelor Canare.

Ea a subliniat că nu poate certifica faptul că este vorba despre Arctic Sea, comunicaţiile prin satelit ale acestei nave fiind întrerupte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici