Deţinuţii palestinieni raportează bătăi şi rele tratamente din partea Israelului

Hamza al-Qawasmi se afla acasă, în oraşul Hebron din Cisiordania ocupată, când forţele israeliene au dat buzna după miezul nopţii şi i-au spus că este arestat. Deţinuţii palestinieni raportează bătăi şi rele tratamente din partea Israelului, în timp ce arestările din Cisiordania sunt în creştere.

305 afișări
Imaginea articolului Deţinuţii palestinieni raportează bătăi şi rele tratamente din partea Israelului

Deţinuţii palestinieni raportează bătăi şi rele tratamente din partea Israelului

Luna trecută, Hamza al-Qawasmi se afla acasă, în oraşul Hebron din Cisiordania ocupată, când forţele israeliene au dat buzna după miezul nopţii şi i-au spus că este arestat.

Vânzătorul de cafea, în vârstă de 27 de ani, participase la marşuri împotriva războiului din Gaza. El a mai fost arestat şi reţinut pentru că era membru al blocului islamic la Universitatea din Hebron, dar a spus că tratamentul de data aceasta a fost cel mai rău.

„M-au pus în jeep-ul militar. Atunci a început asaltul”, a declarat el pentru Reuters.

Qawasmi a spus că cei care l-au capturat l-au legat la ochi şi i-au pus cătuşe, l-au dus, l-au acuzat că este membru ISIS, l-au bătut şi, la un moment dat, i-au îndepărtat legătura de la ochi pentru a-i putea vedea cum îi îndreaptă puştile spre cap în timp ce îl ameninţau că îl vor ucide.

Armata israeliană nu făcut declaraţii cu privire la cazul lui Qawasmi.

Tensiunile israeliano-palestiniene s-au inflamat în Cisiordania de când atacatorii palestinieni din Hamas au intrat în sudul Israelului la 7 octombrie, iar Israelul a lansat represalii asupra Fâşiei Gaza, ucigând peste 12.000 de persoane, potrivit unui bilanţ al Ministerului palestinian al Sănătăţii în enclava condusă de Hamas.

În timp ce cei 2,3 milioane de palestinieni din Gaza au fost în centrul atenţiei în ultimele şase săptămâni, Cisiordania ocupată de Israel, unde locuiesc 3 milioane de palestinieni care trăiesc în mijlocul a peste jumătate de milion de colonişti evrei, fierbe de mai bine de 18 luni, atrăgând o îngrijorare internaţională tot mai mare pe măsură ce violenţele au escaladat.

Deţinuţii şi oficialii palestinieni spun că Israelul a efectuat arestări în masă în Cisiordania ocupată şi în Ierusalimul de Est şi că prizonierii se confruntă din ce în ce mai des cu agresiuni fizice şi tratamente umilitoare în centrele de detenţie israeliene.

„Israelul are astăzi chef de răzbunare”, a declarat pentru Reuters premierul palestinian din Ramallah, Mohammad Shtayyeh.

Amnesty International a afirmat într-o declaraţie din 8 noiembrie că Israelul a crescut dramatic utilizarea detenţiei administrative, o formă de încarcerare fără acuzaţii sau proces.

Armata israeliană a declarat că operează în Cisiordania împotriva suspecţilor implicaţi în activităţi militante. Vineri, aceasta a declarat că majoritatea celor 1.750 de palestinieni pe care i-a prins acolo în ultimele săptămâni erau asociaţi cu gruparea islamistă Hamas.

Serviciul penitenciar israelian s-a afirmat că, „ca parte a efortului de război”, acesta a impus condiţii de detenţie mai dure pentru prizonierii politici palestinieni.

Societatea Prizonierilor Palestinieni, care reprezintă prizonierii deţinuţi de Israel, a declarat că Qawasmi a fost unul dintre cei peste 2.700 de palestinieni arestaţi în Cisiordania de la 7 octombrie, când atacatorii Hamas au forţat gardul care împrejmuieşte Gaza şi au lansat un atac în care Israelul susţine că 1.200 de persoane au fost ucise şi aproximativ 240 de persoane au fost luate ostatice.

Numărul palestinienilor reţinuţi de Israel a crescut la peste 7.800, inclusiv aproximativ 300 de copii şi 72 de femei, a declarat Qadura Fares, şeful Comisiei Autorităţii Palestiniene pentru problemele prizonierilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici