Dick Marty cere ţărilor europene să acorde azil deţinuţilor de la Guantanamo

Juristul elveţian Dick Marty, fost raportor al Consiliului Europei privind zborurile secrete ale CIA, a cerut miercuri "tuturor ţărilor (europene) care au criticat Guantanamo să facă un efort" pentru a acorda azil deţinuţilor din această bază militară americană.

19 afișări
Imaginea articolului Dick Marty cere ţărilor europene să acorde azil deţinuţilor de la Guantanamo

Dick Marty cere ţărilor europene să acorde azil deţinuţilor de la Guantanamo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Problema este că nu ştim cum să închidem Guantanamo", aşa cum s-a angajat preşedintele american Barack Obama, a declarat expertul în materie de drepturile omului pentru agenţia elveţiană ATS.

Abia învestit în funcţie, preşedintele american Barack Obama a cerut suspendarea procedurilor judiciare în faţa tribunalelor de excepţie de la Guantanamo timp de 120 de zile, ceea ce pune problema primirii deţinuţilor.

Situaţia este "kafkiană", a declarat senatorul elveţian, autor al unor rapoarte privind centrele de detenţie ale CIA din Europa şi transferurile ilegale de deţinuţi spre baza de la Guantanamo.

De fapt, azilul în Statele Unite pare "dificil de susţinut", iar o mare parte din cei 200 până la 300 de deţinuţi de la Guantanamo nu pot reveni în ţările de origine deoarece acestea refuză să le permită accesul pentru că ar fi ameninţaţi cu moartea, a explicat senatorul elveţian.

Dacă Statele Unite i-ar primi, ei s-ar expune unor complicaţii juridice, deoarece ar putea cere despăgubiri pentru că au fost deţinuţi ilegal, potrivit lui Marty.

Citeşte şi:

Obama cere suspendarea procedurilor judiciare la Guantanamo

Obama va emite o ordonanţă pentru închiderea penitenciarului de la Guantanamo

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici