Diplomat de la Ambasada română la Chişinău, bănuit că a facilitat eliberarea de vize (VIDEO)

Un înalt funcţionar de la Ambasada României la Chişinău este suspectat că ar fi facilitat eliberarea de vize româneşti pentru cetăţenii moldoveni, a declarat, vineri, Valentin Zubic, adjunct al ministrului moldovean de Interne, care a refuzat să dezvăluie numele diplomatului, transmite BASA-press.

1 afișare
Imaginea articolului Diplomat de la Ambasada română la Chişinău, bănuit că a facilitat eliberarea de vize (VIDEO)

Diplomat de la Ambasada română la Chişinău, bănuit că a facilitat eliberarea de vize (VIDEO)

VEZI VIDEO

Zubic a precizat însă că suspectul este un funcţionar de rang înalt, cu putere decizională.

El a adăugat că acesta facilita eliberarea vizelor în regim de urgenţă pentru cetăţeni moldoveni, ale căror solicitări ajungeau la Ambasadă printr-o filieră din care făceau parte un angajat al Filarmonicii Naţionale, care este cercetat în stare de libertate, şi directorul unei firme turistice, aflat în arest. Procuratura Anticorupţie moldoveană a declanşat urmărirea penală pentru trafic de influenţă şi organizare de migraţie ilegală cu ajutorul actelor false.

Solicitările de viză formulate de cetăţenii moldoveni erau prezentate funcţionarului de la Ambasada României de către şefa Serviciului de management al Filarmonicii Naţionale, Agnesa Rusu, în vârstă de 36 de ani, domiciliată în Chişinău. Ea emitea ilegal legitimaţii pe numele solicitanţilor de viză, pe care îi prezenta drept dansatori sau cântăreţi.

Rusu primea cererile de la directorul firmei turistice Ina-Tur, Ina Russu, în vârstă de 38 de ani, care susţinea că ar putea influenţa decizia angajaţilor Ambasadei României la Chişinău şi le cerea solicitanţilor sume cuprinse între 200 şi 300 de euro pentru perfectarea vizelor de lungă şedere, pentru angajare şi afaceri în România. Ulterior, datorită funcţionarului de la Ambasada României, cererile de viză erau examinate în regim de urgenţă.

Conform BASA-press, zeci de cetăţeni moldoveni au ajuns în acest mod în străinătate, nici unul dintre ei nefiind repatriat. Forţele de ordine au reţinut în flagrant 12 cetăţeni care urmau să plece în străinătate folosind această filieră, despre care poliţia afirmă că acţiona din februarie 2007.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că a cerut printr-o notă verbală ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti, lămuriri referitoare la informaţiile potrivit cărora un diplomat român la Chişinău ar fi fost acuzat de luare de mită.

Ministrul Cioroianu a declarat că autorităţile din Republica Moldova nu au informat partea română în legătură cu acest caz.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici