Diplomaţii britanici deţinuţi la Teheran, acuzaţi că au jucat un "rol remarcabil" în proteste

Doi dintre angajaţii ambasadei britanice încarceraţi în Iran au avut un "rol remarcabil" şi au fost "elementele principale" din spatele protestelor electorale de la Teheran, relatează, miercuri, agenţia iraniană semioficială Fars, citată de Financial Times.

17 afișări
Imaginea articolului Diplomaţii britanici deţinuţi la Teheran, acuzaţi că au jucat un "rol remarcabil" în proteste

Diplomaţii britanici deţinuţi la Teheran, acuzaţi că au jucat un "rol remarcabil" în proteste (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Agenţia i-a identificat după iniţiale şi susţine că unul dintre ei lucrase până de curând pentru postul de televiziune de stat Press TV, iar cel de-al doilea este o femeie iraniană. Se pare că trei dintre membrii personalului ambasadei Marii Britanii de la Teheran se află în continuare în detenţie, iar şase au fost eliberaţi de sâmbătă, ziua când au fost arestaţi.

Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene intenţionează să-şi retragă ambasadorii de la Teheran începând de la acest sfârşit de săptămână, dacă autorităţile iraniene refuză să-i elibereze pe diplomaţii britanici.

Pe fondul nemulţumirii crescânde a Europei faţă de arestarea personalului ambasadei Marii Britanii, diplomaţi de rang înalt ai UE au declarat că "în următoarele zile" va avea loc un protest diplomatic coordonat.

"Statele membre se concentrează acum foarte mult asupra ideii unei retrageri coordonate a ambasadorilor la acest sfârşit de săptămână dacă iranienii nu fac niciun gest", a spus un diplomat european. "Trebuie să vedem că aceşti (angajaţi) sunt eliberaţi până cel mai târziu vineri", a declarat el.

Un alt oficial de rang înalt dintr-un stat membru al Uniunii a confirmat iminenţa unui protest diplomatic, afirmând: "ne gândim să acţionăm în ziua de vineri sau la sfârşitul săptămânii. Ştim că cu cât aceşti oameni sunt reţinuţi mai mult timp, cu atât mai greu le va fi iranienilor să schimbe situaţia creată prin arestarea lor".

Chestiunea va fi discutată şi la reuniunea informală de vineri a directorilor generali pentru afaceri politice din ţările UE, care se vor întâlni la Stockholm.

Iranul a acuzat Occidentul - în special Statele Unite şi Marea Britanie - pentru cea mai mare revoltă internă de după Revoluţia Islamică din 1979.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici