Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică: Securitatea nucleară în jurul centralei Zaporojie este "imperativ necesară”

  • Centrala nucleară Zaporojie a rămas fără energie sâmbătă, a anunţat directorul general al AIEA.
  • Centrala a trecut la generatoare diesel de rezervă ca urmare a bombardamentelor provocate de luptele din zonă.
  • Crearea unei zone de siguranţă este "imperativ necesară", a declarat directorul general al AIEA.
447 afișări
Imaginea articolului Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică: Securitatea nucleară în jurul centralei Zaporojie este "imperativ necesară”

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică: Securitatea nucleară în jurul centralei Zaporojie este "imperativ necesară”

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat sâmbătă că crearea unei zone de siguranţă în jurul centralei nucleare din Zaporojie este "imperativ necesară", după ce luptele dintre Ucraina şi Rusia au dus la pierderea de către centrală a ultimei linii de alimentare externe rămase.
 
Bombardamentele de artilerie au avariat linia după miezul nopţii de sâmbătă şi au făcut ca centrala să treacă la generatoare diesel de urgenţă cu o rezervă limitată de combustibil, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, într-un comunicat de presă, potrivit Insider.
 
Generatoarele au suficientă energie pentru 10 zile, iar AIEA a precizat că "sunt în curs de desfăşurare eforturi pentru a creşte stocurile de combustibil disponibile pentru generatoarele diesel", a spus Grossi.
 
Reluarea bombardamentelor, care lovesc singura sursă de energie externă a centralei, este extrem de iresponsabilă", a declarat Grossi în comunicat. „Centrala nucleară din Zaporojie trebuie să fie protejată". 
 
Luptele din Zaporojie au escaladat în ultimele zile după ce Rusia a declarat provincia, precum şi alte trei provincii ucrainene, parte a Rusiei la 30 septembrie. De asemenea, Kievul a afirmat că forţele ruseşti l-au răpit pe directorul general al centralei ZNPP în timpul luptelor recente din regiune. 
 
O sursă continuă de energie este necesară pentru a răci reactoarele şi a preveni o topire nucleară. Riscul unui dezastru nuclear a făcut ca anterior forţele ucrainene să fie reticente în a lupta în Zaporojie.
 
Grossi a anunţat că se va deplasa în Ucraina şi Rusia pentru a discuta atât cu preşedintele Volodimir Zelenski, cât şi cu Federaţia Rusă, despre stabilirea unei zone de protecţie şi securitate nucleară pentru a preveni un "accident nuclear".
 
Bombardamentele din jurul centralei ZNPP, cea mai mare centrală nucleară din Europa, au provocat anterior daune la exteriorul clădirilor, au declanşat deconectări de energie electrică şi au cauzat o oprire parţială a alimentării cu energie electrică.   
 
În luna august, Zelenski a afirmat că bombardamentele ruseşti din apropierea ZNPP aproape au provocat un "dezastru de radiaţii" după ce instalaţia a rămas fără energie electrică şi a trebuit să treacă la generatoare de rezervă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici