Directorul AIEA: Situaţia de la centrala Fukushima rămâne foarte gravă

Situaţia centralei nucleare japoneze Fukushima, avariată după cutremurul urmat de tsunami din 11 martie, "rămâne foarte gravă", a declarat, vineri, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano.

75 afișări
Imaginea articolului Directorul AIEA: Situaţia de la centrala Fukushima rămâne foarte gravă

Directorul AIEA: Situaţia de la centrala Fukushima rămâne foarte gravă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Situaţia de la Fukushima rămâne foarte gravă", a afirmat Amano, care participă la reuniunea de la Nairobi a Consiliului de Administraţie al directorilor generali, din care fac parte toţi conducătorii agenţiilor ONU.

"Însă Japonia nu este singură. Secretarul general al ONU mi-a promis că va oferi tot sprijinul necesar. Acum, cel mai important este să punem capăt acestei situaţii de criză", a spus el.

Autorităţile japoneze depun eforturi pentru a împiedica producerea unei catastrofe nucleare la centrala Fukushima, grav avariată după cutremurul urmat de un tsunami devastator din martie. O serie de accidente înregistrate la centrala nucleară s-a soldat cu emisii radioactive în aer şi în apă şi cu contaminarea produselor alimentare în zonă.

Conform bilanţurilor oficiale, mai mult de 28.000 de persoane au murit sau sunt date dispărute după cutremurul cu magnitudinea 9, urmat de un tsunami de proporţii, care a devastat zone întinse din Japonia.

Rezolvarea actualei crize "va dura şi, pentru a putea spune că situaţia a revenit la normal, va mai fi nevoie de timp", a spus Amano. "Cred că va dura mai mult decât îşi imaginează lumea", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici