Directorul FBI: Violenţele produse pe 6 ianuarie la Capitoliu sunt acte de "terorism intern"

Violenţele comise pe 6 ianuarie la sediul Congresului Statelor Unite au fost acte de "terorism intern", a afirmat Christopher Wray, directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI), în cursul audierilor în Senat.

202 afișări
Imaginea articolului Directorul FBI: Violenţele produse pe 6 ianuarie la Capitoliu sunt acte de "terorism intern"

Directorul FBI: Violenţele produse pe 6 ianuarie la Capitoliu sunt acte de "terorism intern"

„Violenţele din 6 ianuarie nu reprezintă un incident izolat. Problema terorismului intern a fost de mult timp o metastază în întreaga ţară şi nu va dispărea curând. Autorii atacului sunt la acelaşi nivel cu reţeaua ISIS (Stat Islamic în Irak şi Siria - n.red.) şi cu extremiştii violenţi de pe plan intern", a declarat Christopher Wray în cursul audierilor în Comisia pentru Afaceri Judiciare a Senatului SUA.

„Atunci când extremiştii violenţi de pe plan intern folosesc dispozitive explozive, când atacă sedii guvernamentale şi companii, când atacă agenţi ai forţelor de ordine, când recurg la violenţă pentru a se amesteca în funcţionarea legală a instituţiilor guvernamentale, trebuie să se aştepte ca FBI să le vină la uşi, indiferent unde ar încerca să se ascundă", a atras atenţia Christopher Wray, conform site-ului Axios.com.

Autorităţile americane au arestat peste 270 de indivizi în cadrul investigaţiei privind violenţele comise la Capitoliu pe 6 ianuarie, soldate cu cinci morţi şi zeci de răniţi.

Christopher Wray a subliniat că nu a avut cunoştinţă despre un raport al filialei din Washington D.C. a FBI care avertiza că militanţi extremişti intenţionau să atace sediul Congresului. Directorul FBI a subliniat că a aflat abia ulterior de acest raport.

Întrebat de senatorul Dick Durbin, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Judiciare, dacă există vreun indiciu că autorii violenţelor din 6 ianuarie nu erau de fapt simpatizanţi ai fostului preşedinte Donald Trump, ci "agenţi provocatori", Christopher Wray a respins ideea, potrivit CNN: „Până acum, nu am găsit dovezi în acest sens".

Un senator republican, Ron Johnson, a afirmat recent că persoanele implicate în violenţele din 6 ianuarie erau "agenţi provocatori", "falşi simpatizanţi ai lui Donald Trump", o idee catalogată de politicieni democraţi ca fiind "noua minciună majoră".

Donald Trump a fost inculpat de Camera Reprezentanţilor pentru "instigare la insurecţie", după protestele violente din 6 ianuarie. Potrivit articolului de inculpare, "Donald Trump s-a implicat în delicte majore şi minore prin instigarea la acte de violenţă împotriva instituţiilor de guvernare din Statele Unite". Donald Trump a fost acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit pe 6 ianuarie în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente asupra Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial. Donald Trump a fost achitat de Senat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici