Discuţii indirecte între SUA şi Iran privind acordul nuclear. Oficialii de la Teheran susţin că negocierile nu vor ieşi din impas

Negocierile indirecte dintre Iran şi SUA privind acordul nuclear încheiat de Teheran cu puterile mondiale se vor încheia miercuri în Qatar, au declarat autorităţile de la Teheran. O agenţie de ştiri semioficială a raportat că discuţiile nu vor ieşi din impasul diplomatic privind acordul.

263 afișări
Imaginea articolului Discuţii indirecte între SUA şi Iran privind acordul nuclear. Oficialii de la Teheran susţin că negocierile nu vor ieşi din impas

Departamentul de Stat al SUA şi Uniunea Europeană, care mediază discuţiile din Qatar, nu au confirmat încă încheierea negocierilor de la Doha, potrivit AP.

Cu toate acestea, agenţia de ştiri semioficială Tasnim, despre care se crede că este apropiată de Garda Revoluţionară iraniană, a descris negocierile ca fiind încheiate şi neavând "niciun efect asupra ieşirii din impasul în care se află negocierile".

Tasnim a afirmat că poziţia americană nu a inclus "o garanţie pentru ca Iranul să beneficieze din punct de vedere economic de pe urma acordului", citând ceea ce a descris ca fiind "surse informate" anonime.

"Washingtonul încearcă să revigoreze acordul pentru a limita Iranul, fără realizări economice pentru ţara noastră", a susţinut raportul Tasnim.

Reprezentantul special al SUA, Rob Malley, a vorbit cu iranienii prin intermediul oficialului UE Enrique Mora în timpul discuţiilor. Mora i-a transmis apoi mesaje negociatorului nuclear de top al Iranului, Ali Bagheri Kani.

După publicarea raportului Tasnim, purtătorul de cuvânt al ministrului de externe, Nasser Kanaani, a emis o declaraţie în care a descris discuţiile de două zile ca "nu s-au încheiat", deoarece Bagheri Kani şi Mora plănuiau să se întâlnească miercuri seara.

"Discuţiile de două zile de la Doha se desfăşoară într-o atmosferă profesională şi serioasă", a declarat Kanaani.

Iranul şi puterile mondiale au convenit în 2015 asupra acordului nuclear, prin care Teheranul şi-a limitat drastic îmbogăţirea uraniului în schimbul ridicării sancţiunilor economice. În 2018, preşedintele de atunci, Donald Trump, a retras unilateral Statele Unite din acord, ceea ce a sporit tensiunile în întregul Orient Mijlociu şi a declanşat o serie de atacuri şi incidente.

Discuţiile de la Viena privind relansarea acordului au intrat în "pauză" din martie. De la prăbuşirea acordului, Iranul a crescut rapid stocurile de uraniu îmbogăţit.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici