Disensiunile privind "ocupaţia URSS". Continuarea opiniilor pro şi antiromâneşti din R. Moldova

Noile disensiuni izbucnite după decretarea "Zilei ocupaţiei sovietice" sunt doar o continuare a sentimentelor pro şi antiromâneşti care au divizat Republica Moldova cu mult timp în urmă, afirmă analişti citaţi de ediţia online a Itar-Tass.

27 afișări
Imaginea articolului Disensiunile privind "ocupaţia URSS". Continuarea opiniilor pro şi antiromâneşti din R. Moldova

Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Decretul pentru instituirea "Zilei Ocupaţiei Sovietice", semnat de preşedintele interimar Mihai Ghimpu, a provocat disensiuni în cadrul alianţei aflate la putere, atrăgând şi indignarea Moscovei.

"Potrivit experţilor, noile disensiuni politice reprezintă o continuare a sentimentelor pro şi antiromâneşti care au divizat Republica Moldova cu mult timp în urmă.

Mihai Ghimpu, cunoscut pentru sentimentele radicale proromâneşti, pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România", comentează Itar-Tass.

"Comuniştii moldoveni, democraţii şi liberal-democraţii afirmă că astfel de sentimente proromâneşti la nivelul cel mai înalt al conducerii statului îi privează pe moldoveni de identitatea naţională. Naţiunea moldoveană a existat mai mult timp decât cea română şi are profunde rădăcini istorice", notează Itar-Tass.

Potrivit Itar-Tass, sondajele de opinie arată că Mihai Ghimpu nu are o popularitate mai mare de doi la sută, astfel că nu are şanse să ocupe funcţii politice în viitor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici