Dispută între Donald Trump şi şeful Curţii Supreme din SUA pe tema independenţei justiţiei americane

Judecătorul şef John Roberts, liderul Curţii Supreme din SUA, a criticat afirmaţia preşedintelui american Donald Trump prin care acesta l-a catalogat pe un magistrat ce a hotărât împotriva noilor politici ale Administraţiei Trump privind azilanţii ca fiind "judecător al lui Obama".

1082 afișări
Imaginea articolului Dispută între Donald Trump şi şeful Curţii Supreme din SUA pe tema independenţei justiţiei americane

Dispută între Donald Trump şi şeful Curţii Supreme din SUA pe tema independenţei justiţiei americane

Roberts, nominalizat de preşedintele republican George W. Bush, a declarat miercuri că Statele Unite nu au "judecători ai lui Obama, ori judecători ai lui Trump, judecători ai lui Bush, ori judecători ai lui Clinton", informează The Associated Press.

"Ceea ce avem este un grup extraordinar de judecători dedicaţi, care fac tot ce pot mai bine pentru a face în mod egal dreptate", a completat judecătorul şef.

"Justiţia independentă este ceva pentru care ar trebui să fim cu toţii recunoscători", a conchis Roberts.

A fost pentru prima oară când şeful Curţii Supreme a contrazis o afirmaţie a lui Trump, care în mai multe rânduri a criticat judecătorii care au hotărât împotriva politicilor sale.

Replica lui Trump nu s-a lăsat mult aşteptată, liderul de la Casa Albă punând din nou la îndoială independenţa judecătorilor nominalizaţi de predecesorul său şi confirmaţi de Senatul SUA, făcând în mod specific referire la Curtea Federală de Apel a Circuitului IX.

"Îmi pare rău, domnule judecător şef John Roberts, dar chiar avem «judecători ai lui Obama» şi ei au un punct de vedere mult diferit de cel al celor care sunt însărcinaţi cu siguranţa ţării noastre", a scris preşedintele pe Twitter.

Disputa între Trump şi Roberts a pornit de la decizia unui judecător de la Curtea Federală de Apel a Circuitului IX de a suspenda aplicarea noilor politici ale Administraţiei de la Washington privind azilanţii. Noile politici stipulau printre altele că imigranţii vor putea cere azil numai la un punct oficial de trecere a frontierei. Măsura ar însemna că imigranţii vor avea de aşteptat săptămâni, dacă nu chiar luni, până să poată aplica pentru drept de azil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici