Dispute la Casa Albă cu privire la publicarea imaginilor cu ben Laden mort

Decizia americană privind eventuala publicare a fotografiei cu trupul neînsufleţit al lui Osama ben Laden face în continuare obiectul unor dezbateri la Casa Albă, deşi directorul CIA sugerase marţi că imaginile vor fi date publicităţii în curând.

762 afișări
Imaginea articolului Dispute la Casa Albă cu privire la publicarea imaginilor cu ben Laden mort

Dispute la Casa Albă cu privire la publicarea imaginilor cu ben Laden mort (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Unii dintre consilierii de la Casa Albă consideră că publicarea fotografiei nu este necesară, deoarece "nu există îndoială" că ben Laden este mort, a declarat un oficial din cadrul administraţiei, citat de CNN. "Avem probele ADN, recunoaşterea facială, (identificarea) soţiei şi măsurătorile", comentează CNN.

"Nu se pune cu adevărat problema că nu ar fi fost omorât (...) Şi atunci ce rost are să publicăm (fotografiile), dacă toată lumea ştie că e mort?", a adăugat oficialul citat.

Decizia finală le va aparţine însă câtorva înalţi oficiali din domeniul securităţii, printre care se numără şi secretarul pentru Apărare, Robert Gates, şi secretarul de Stat, Hillary Clinton.

Directorul CIA, Leon Panetta, declarase marţi că este posibil ca fotografia să fie publicată, însă decizia finală aparţine Casei Albe.

Unul dintre consilierii Casei Albe pentru lupta antiteroristă a declarat că, dacă administraţia va decide să publice imaginile, trebuie să ia o decizie "chibzuită". "Vrem să anticipăm ce reacţie ar putea avea al-Qaida sau alţii în cazul publicării unei anumite informaţii, astfel încât să luăm măsuri de precauţie", a afirmat John Brennan.

Un oficial guvernamental a afirmat că deliberările înclină spre publicarea fotografiei, precizând însă că "nu există unanimitate şi toată lumea are ezitări de înţeles". Un alt înalt oficial a afirmat că acordul CIA ar fi putut fi formulat încă de marţi, însă Casa Albă nu a luat o decizie finală.

Surse oficiale au afirmat că fotografiile aflate în discuţie au fost făcute într-un hangar din Afganistan, printre ele aflându-se şi o fotografie clară cu faţa lui ben Laden, cu o rană deschisă deasupra ochilor. Alte imagini prezintă aspecte ale raidului asupra complexului din Abbottabad şi ale ceremoniei funerare desfăşurate pe mare.

Preşedintele Comisiei pentru servicii de informaţii din Senatul american, Diane Feinstein, a declarat marţi că nu consideră necesară publicarea imaginii, din moment ce există alte dovezi privind moartea lui ben Laden, în timp ce fostul secretar de Stat Colin Powell a precizat că "nu simte nevoia să vadă" fotografiile. "Este mort. Toţi ştim asta", a spus el.

Preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă din Senatul american, Joe Lieberman, a apreciat însă că "ar putea fi necesară" publicarea imaginilor, pentru a elimina orice îndoială în legătură cu soarta liderului terorist.

"Instinctul meu îmi spune că probabil că nu este necesar să fie publicate acele imagini, dar, ştiţi, voi respecta orice decizie ia preşedintele", a spus Lieberman.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici