Djohar Ţarnaev, condamnat la moarte pentru atentatul de la Boston

Djohar Ţarnaev a fost condamnat la moarte pentru că a ajutat, pe 15 aprilie 2013, la comiterea atentatului cu bombă de la Maratonul de la Boston, soldat cu trei morţi şi 264 de răniţi, juriul ajungând la această decizie după 15 ore de deliberări, relatează Reuters în pagina electronică.

4950 afișări
Imaginea articolului Djohar Ţarnaev, condamnat la moarte pentru atentatul de la Boston

Djohar Ţarnaev, condamnat la moarte pentru atentatul de la Boston (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Juriul federal a ales ca Ţarnaev, în vârstă de 21 de ani, să fie executat prin injectare letală. Pedeapsa alternativă era închisoarea pe viaţă, fără posibilitatea să fie eliberat condiţionat.

Acelaşi juriu l-a găsit vinovat pe etnicul cecen, luna trecută, de plasarea a două bombe improvizate în oale sub presiune în zona aglomerată a liniei de sosire a maratonului şi de uciderea prin împuşcare a unui poliţist. Este vorba despre unul dintre cele mai mediatizate atentate comise pe teritoriul american de la atacurile din 11 septembrie 2001.

Ţarnaev, îmbrăcat cu o bluză sport închisă la culoare şi o cămaşă deschisă la culoare, a ascultat tăcut verdictul juriului, cu aceeaşi atitudine stoică pe care a afişat-o de la începutul audierilor.

Tamerlan Ţarnaev, în vârstă de 26 de ani la momentul faptelor, a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliţia la Watertown, la periferia Bostonului.

Timp de zece săptămâni, juriul a audiat aproximativ 150 de martori, inclusiv victime ale atentatului.

Procurorul l-a prezentat pe Djohar ca pe un adept al tezelor islamiste ale reţelei teroriste Al-Qaida şi a argumentat că atentatul a fost comis ca represalii faţă de intervenţia armatei americane în anumite ţări musulmane din Orientul Mijlociu.

Avocaţii apărării au deschis procesul, pe 5 martie, urmând o strategie neaşteptată. Ei au recunoscut că Djohar Ţarnaev a comis toate faptele de care era acuzat, dar au argumentat că clientul lor a fost doar un simplu executant al ordinelor date de către fratele său Tamerlan.

Juraţii au fost de acord cu circumstanţele agravante prezentate de către acuzare, admiţând în unanimitate că acuzatul nu a arătat nici urmă de regret. În schimb, ei au respins circumstanţele atenuante prezentate de către apărare, care a insistat că acuzatul a acţionat sub influenţa fratelui său mai mare.

Decizia juriului urmează să fie anunţată oficial acuzatului de către judecătorul George O'Toole, preşedintele completului, într-o audiere care urmează să aibă loc în lunile următoare.

Avocaţii apărării urmează să facă apel împotriva condamnării.

Pedeapsa cu moartea rămâne un subiect sensibil în statul Massachusetts, unde nu a mai fost aplicată de aproape 70 de ani. Pedeapsa capitală a fost abolită pentru infracţiuni penale prevăzute de dreptul local.

Djohar Ţarnaev a fost judecat pentru o infracţiune penală federală şi îi poate fi aplicată pedeapsa capitală, prin injectare letală.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici