Dmitri Medvedev confirmă interesul Rusiei de a coopera cu SUA în domeniul apărării antirachetă

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a confirmat interesul Moscovei de a coopera cu Washingtonul în domeniul apărării antirachetă, relatează pagina online a agenţiei Interfax.

16 afișări
Imaginea articolului Dmitri Medvedev confirmă interesul Rusiei de a coopera cu SUA în domeniul apărării antirachetă

Dmitri Medvedev confirmă interesul Rusiei de a coopera cu SUA în domeniul apărării antirachetă (Imagine: Mediafaxfoto.cz)

"Suntem interesaţi de maximul cooperării posibile cu partenerii americani. Sunt un optimist, la fel ca şi colegul meu american. Cred că putem ajunge la un acord", a declarat Medvedev la Praga.

"Salutăm măsurile actualei administraţii americane, care a modificat planul antirachetă al administraţiei precedente. Aceşti paşi au facilitat realizarea de progrese. Încă avem anumite disensiuni, dar avem şi voinţa de a le rezolva", subliniază Medvedev.

Rusia s-a oferit să ajute Statele Unite "în dezvoltarea unei reţele globale de apărare antirachetă. Trebuie analizată această posibilitate, ţinând cont de vulnerabilitatea lumii noastre, de ameninţarea teroristă şi de posibilitatea folosirii armelor nucleare de către terorişti", afirmă preşedintele rus.

Relaţia între armamentul strategic ofensiv şi armamentul defensiv a fost cel mai dificil aspect al negocierilor privind noul tratat START, continuă Medvedev. "Formularea aleasă este satisfăcătoare pentru ambele părţi. Pornind de la această formulare, cred că vom ajunge la aplicarea noul tratat", adaugă Medvedev.

La rândul său, preşedintele SUA, Barack Obama, i-a oferit asigurări lui Medvedev că proiectul american antirachetă nu reprezintă niciun risc pentru Rusia.

Cooperarea în domeniul apărării antirachetă va face obiectul unor dezbateri mai ample, spre exemplu privind posibilitatea eliminării armelor nucleare tactice din teatrele de operaţiuni sau reducerii numărului de rachete, a precizat Obama.

Dmitri Medvedev a apreciat că noul tratat START reprezintă un echilibru al intereselor Statelor Unite şi Rusiei. "Este un document care menţine balanţa intereselor între Rusia şi Statele Unite", subliniază Medvedev.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici