Dmitri Medvedev şi Hugo Chavez au lansat simbolic o serie de manevre navale comune

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi omologul său venezuelan, Hugo Chavez, au inspectat joi o flotă formată din patru nave ruse sosite marţi în portul La Guaira şi au inaugurat în mod simbolic o serie de manevre navale comune istorice.

18 afișări
Imaginea articolului Dmitri Medvedev şi Hugo Chavez au lansat simbolic o serie de manevre navale comune

Dmitri Medvedev şi Hugo Chavez au lansat simbolic o serie de manevre navale comune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Medvedev, care a sosit la Caracas miercuri după-amiază, de unde a plecat joi după-amiază spre Cuba, ultima etapă a turneului său în America Latină, care a inclus şi vizite la Lima cu ocazia Forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC) şi în Brazilia.

Hugo Chavez şi Dmitri Medvedev au fost întâmpinaţi joi dimineaţa de sute marinari purtând uniforme albe în portul La Guaira, situat la 30 de kilometri de Caracas. Urcând la bordul distrugătorului "Amiralul Ciabanenko", preşedintele a glumit, spunând "Plecăm în Cuba!".

Cei doi lideri au semnat în paralel un pre-acord de vâzare a două avioane de linie ruseşti.

Din flota rusă fac de asemenea parte crucişătorul cu propulsie nucleară Piotr Veliki (Petru cel Mare), distrugătorul Amiralul Ciabanenko, petrolierul Ivan Bubnov şi remorcherul Nikolai Şiker.

"Aceasta nu este îndreptată împotria nimănui, ne folosim de dreptul nostru. Şi vom continua să cooperăm cu Rusia în problema strategică a apărării", a subliniat Chavez.

La manevrele militare comune, numite "VenRus 2008", prevăzute a se desfăşura între 1 şi 3 decembrie, vor participa 1.600 de militari din flota rusă, iar din cea venezuelană, 700 de militari, trei fregate, un dipozitiv amfibie, opt nave de patrulare şi două avioane ruse de vânătoare de tip Suhoi, achiziţionate recent de la Moscova.

Pe lângă schimbul de tehnologie, este vorba despre exerciţii de navigaţie, de salvare şi de comuncaţie, dar şi operaţiuni de apărare anti-aeriană şi de luptă împotriva traficului de droguri, potrivit marinei venezuelene.

Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a sfidat aceste manevre ruse, precizând miercuri că acestea "nu vor modifica echilibrul de forţe în America de Sud".

"Aşa cum Statele Unite consideră că pot avea relaţii bune şi contacte militare cu toate statele care doresc acest lucru, o poate face şi America de Sud", a adăugat aceasta.

Chavez şi omologul său rus au semnat miercuri şapte acorduri, dintre care unul în domeniul nuclear civil, menit să permită diversificarea resurselor energetice venezuelene.

"Colaborarea din ultimii ani s-a consolidat şi s-a dezvoltat rapid. Cred că aceata are perspective bune în viitor", a declarat Medvedev în cadrul ceremoniei de semnare.

Grupul petrolier public venezuelan, PDVSA, împreună cu consorţiu de companii ruse au semnat un acord de evaluare şi exploatare petrolieră pe Centura Orenoque, în vederea unei producţii de un milion de barili pe zi, a anunţat ministrul venezuelan pentru Energie, Rafael Ramirez, care este şi preşedinte al PDVSA.

Medvedev a apreciat totodată că acest acorduri militare şi livrările de armament către Venezuela contribuie la consolidarea "multipolarităţii" în lume, iar relaţiile dintre cele două state se bazează pe "un parteneriat şi o viziune pragmatică asupra situaţiei" mondiale.

Preşedintele rus l-a invitat pe omologul său să viziteze Moscova în 2009.

Între 2005 şi 2007, Caracasul a semnat cu Moscova 12 contracte de armament în valoare totală de 4,4 miliarde de dolari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici