Documente din dosarul judiciar al lui Julian Assange, disponibile pe Internet

Rapoarte ale poliţiei, confidenţiale şi foarte detaliate despre ancheta pentru viol şi agresiune sexuală care îl vizează pe fondatorul WikiLeaks Julian Assange în Suedia, sunt disponibile pe Internet.

27 afișări
Imaginea articolului Documente din dosarul judiciar al lui Julian Assange, disponibile pe Internet

Documente din dosarul judiciar al lui Julian Assange, disponibile pe Internet (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste documente în suedeză, provenind de la poliţie şi consultate de AFP pe site-ul www.scribd.com/doc/48110314/Facsimile-from-Forsvarsadvokaterna-23-11-10Sokbar, au fost trimise prin fax, în noiembrie, de un avocat suedez al lui Assange, Björn Hurtig, colegei sale britanice Jennifer Robinson.

Aceasta îl apără pe fondatorul WikiLeaks în Marea Britanie, unde este consemnat la domiciliu în urma unui mandat de arestare internaţional lansat de Parchetul suedez.

Prima pagină, care poartă semnătura lui Hurtig, informează că "aceste documente conţin informaţii protejate prin lege destinate lui Julian Assange şi nimănui altcuiva".

Urmează apoi 96 de pasaje într-un document în format PDF care reproduc rapoarte ale poliţiei în special de la interogatoriile lui Assange, ale celor două femei aflat la originea anchetei pentru viol şi agresiune sexuală deschisă împotriva lui în Suedia, precum şi rezultatele poliţiei, în special cu privire la un prezervativ rupt.

Potrivit unuia dintre aceste rapoarte, una dintre femei - al cărei nume este specificat dar pe care justiţia britanică o identifică drept domnişoara W. - a adormit după ce a avut o relaţie sexuală cu Assange.

Ea s-a trezit însă "pentru că el era pe cale de a o penetra", potrivit raportului.

"Ea a întrebat imediat: «Ţi-ai pus ceva?», iar el a răspuns «Tu»", continuă raportul.

"Ea i-a spus apoi «Sper că nu ai HIV», iar el a răspuns «Bineînţeles că nu». Ea a simţit că era prea târziu (...) şi l-a lăsat să continue. Nu a avut energia să îi mai repete. Ea a insistat toată noaptea ca el să folosească un prezervativ", adaugă anchetatorii.

O audiere este prevăzută pentru 7 şi 8 februarie la Londra, în cursul căreia justiţia britanică urmează să se pronunţe asupra extrădării lui Assange în Suedia.

Acest australian în vârstă de 39 de ani a negat însă permanent acuzaţiile, afirmând că acestea fac parte dintr-o campanie de denigrare destinată discreditării WikiLeaks în momentul în care site-ul specializat în publicarea de documente confidenţiale şi-a atras criticile Washingtonului publicând documente militare şi diplomatice secrete.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici