Documentele rătăcite de Maxime Bernier erau materiale pentru summitul NATO de la Bucureşti

Documentele uitate de ministrul canadian de Externe, Maxime Bernier, în apartamentul fostei sale partenere erau o serie de materiale pregătitoare pentru summitul NATO de la Bucureşti.

33 afișări
Imaginea articolului Documentele rătăcite de Maxime Bernier erau materiale pentru summitul NATO de la Bucureşti

Documentele rătăcite de Maxime Bernier erau materiale pentru summitul NATO de la Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)

Premierul canadian a explicat demisia ministrului de Externe prin greşeala gravă comisă de acesta din urmă când a rătăcit respectivele documente clasificate care, potrivit unor surse, ar fi fost materiale pregătitoare pentru şeful Guvernului de la Ottawa în perspectiva summitului NATO de la Bucureşti, unde Canada a anunţat că îşi va extinde până în 2011 misiunea din Afganistan, relatează publicaţia Metro în ediţia electronică.

Potrivit unei surse, citate de The Canadian Press, printre documente se aflau materiale clasificate, dar şi note informative disponibile publicului în baza Legii privind accesul la informaţie. Documentele erau materiale pregătitoare pentru deplasarea pe care Bernier şi Harper urmau să o efectueze la summitul NATO de la Bucureşti, potrivit sursei citate.

Prin demisia lui Bernier, Guvernul canadian a pierdut un politician creditat de mulţi cu şanse să devină un viitor lider, fiind foarte popular în provincia Quebec unde a obţinut mandatul de deputat printr-o victorie detaşată, scrie publicaţia citată.

Demisia sa va duce, cel mai probabil, la o remaniere a Guvernului de la Ottawa.

Guvernul canadian a explicat că Julie Couillard, fosta parteneră a lui Bernier, nu prezenta nici un risc la adresa securităţii naţionale, dar a refuzat să precizeze dacă aceasta a fost vreodată verificată de serviciile de informaţii. Couillard a avut relaţii în trecut cu doi membri ai găştii Hells Angels.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici