Doi inspectori generali cer o anchetă penală privind emailul personal folosit de Hillary Clinton

Doi inspectori generali au cerut Departamentului american de Justiţie să deschidă o anchetă penală privind o eventuală utilizare eronată a datelor guvernamentale în legătură cu emailul personal folosit de Hillary Clinton în timp ce era secretar de Stat, relatează New York Times în ediţia online.

144 afișări
Imaginea articolului Doi inspectori generali cer o anchetă penală privind emailul personal folosit de Hillary Clinton

Doi inspectori generali cer o anchetă penală privind emailul personal folosit de Hillary Clinton (Foto: AP)

Solicitarea intervine după o evaluare făcută într-un document din 29 iunie, redactat de inspectorii generali pentru Departamentul de Stat şi serviciile de informaţii, conform căreia contul privat de email al lui Hillary Clinton conţinea "sute de potenţiale emailuri clasificate". Documentul i-a fost transmis lui Patrick F. Kennedy, subsecretar de Stat pentru management.

Deocamdată nu este clar dacă informaţiile din emailuri erau marcate drept clasificate de Departamentul de Stat în perioada în care Clinton le-a trimis sau primit.

Încă din martie, când a fost dezvăluit faptul că Hillary Clinton a folosit un cont privat de email pentru corespondenţa oficială la Departamentul de Stat, ea a declarat în mod repetat că nu a avut informaţii clasificate în acel cont.

Departamentul de Justiţie nu a decis dacă va demara o investigaţie, potrivit unor oficiali de rang înalt. Un purtător de cuvânt al campaniei prezidenţiale a lui Hillary Clinton a refuzat să comenteze informaţiile.

Clinton a declarat că a folosit contul personal de email pentru că era mai convenabil, dar această practică îi proteja corespondenţa de solicitările Congresului sau cele în baza legii privind dreptul la informare.

Ea a fost criticată după dezvăluirea acestor informaţii şi, prin urmare, a precizat că va cere Departamentului de Stat să dea publicităţii emailurile respective.

Departamentul revizuieşte în prezent aproximativ 55.000 de pagini de emailuri, după ce un prim lot de 3.000 de pagini a fost făcut public la 30 iunie.

În cursul procesului de revizuire, oficialii Departamentului de Stat au apreciat că unele informaţii din aceste mesaje ar trebui clasificate retroactiv. Nici unul dintre aceste mesaje nu era însă marcat drept clasificat în perioada în care au fost trimise sau primite de Clinton.

Într-un al doilea document transmis lui Kennedy la 17 iulie, inspectorii generali au afirmat că cel puţin unul dintre emailurile date publicităţii de Departamentul de Stat conţinea informaţii clasificate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici