Doi marinari români, răpiţi de piraţii somalezi (Video)

Doi cetăţeni români, 19 filipinezi şi un ucrainean fac parte din echipajul navei greceşti capturată de piraţii somalezi la 22 februarie în Golful Aden, anunţă Ministerul de Externe de la Kiev într-un comunicat citat de postul public de radio ucrainean (NRCU).

192 afișări
Imaginea articolului Doi marinari români, răpiţi de piraţii somalezi (Video)

Doi marinari români, răpiţi de piraţii somalezi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei doi navigatori români sunt căpitanul vasului, Adrian Hududui, din Braşov, şi fitterul Marius Strâmbeanu, din Constanţa. Ei au plecat în voiaj în luna noiembrie, prin compania de recrutare de personal "Bright Balkan Shipping Services SRL" din Constanţa.

Cargobotul MV Saldanha, sub pavilion maltez şi aparţinând unui armator grec, a fost capturat la 22 februarie în largul coastelor Somaliei. În momentul atacului, cargobotul se afla la 100 de kilometri de o navă a Marinei britanice.

Potrivit Ministerului ucrainean de Externe, echipajul navei este format din doi români, un ucrainean şi 19 cetăţeni filipinezi.

Nava a fost ancorată pe 24 februarie în apropierea ţărmului Somaliei.

Piraţii somalezi se droghează şi sunt înarmaţi

Soţia braşoveanului care conduce nava sub pavilion maltez ce a fost capturată de piraţi somalezi în 22 februarie, în Golful Aden, afirmă că vorbeşte zilnic la telefon cu bărbatul, care i-a spus că situaţia ostaticilor este gravă, în condiţiile în care răpitorii se droghează şi sunt înarmaţi.

"Nu sunt trataţi bine deloc. Aşteaptă intervenţia cuiva. Nici el nu ştie de unde să aştepte ajutor. Compania grecească ar trebui să se ocupe de negocieri. Ieri (duminică-n.r.) a cerut ajutorul familiei, prietenilor şi a autorităţilor române. Însă situaţia lor se agravează pe zi ce trece deoarece piraţii sunt înarmaţi şi se droghează", a declarat soţia căpitanului.

Cu toate că deocamdată vorbesc zilnic la telefon, femeia a spus că soţul său a atenţionat-o că s-ar putea să urmeze o perioadă când nu va mai putea lua legătura cu familia.

"Nu au voie să comunice decât cu acordul piraţilor. Le dau voie să vorbească acasă deoarece au numerele de telefon ale familiilor celor capturaţi. Mai au oarece provizii pe vas. Mi-a spus că duminică le-au dat o oaie şi smochine. Dar sunt agitaţi mai ales din cauza situaţiei cu drogurile şi armele", a spus Marga Hududui.

În ceea ce priveşte o sumă de răscumpărare a ostaticilor, Marga Hududui a spus că nu cunoaşte astfel de detalii, dar că din câte ştie ea de pe internet în astfel de situaţii "se trage de timp pentru a se lăsa din preţ". "Probabil că nici după ce vor fi eliberaţi nu se va şti suma", a adăugat femeia.

 Video Ştirileprotv.ro

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici