Doi poliţişti turci, condamnaţi la zece ani de detenţie pentru că au omorât în bătaie un protestatar

Un tribunal penal din Kayseri, în centrul Turciei, a condamnat miercuri la pedepse de zece ani de închisoare doi poliţişti care au omorât în bătaie un tânăr manifestant în vârstă de 19 ani, în timpul protestelor antiguvernamentale din 2013.

116 afișări
Imaginea articolului Doi poliţişti turci, condamnaţi la zece ani de detenţie pentru că au omorât în bătaie un protestatar

Ali Ismail Korkmaz (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Trei comercianţi, care l-au bătut de asemenea pe Ali Ismail Korkmaz, au fost condamnaţi la şase ani şi opt luni de închisoare, iar un al patrulea a primit trei ani şi patru luni de detenţie. Alţi doi poliţişti acuzaţi în acest caz au fost achitaţi.

Acest verdict a provocat furia apropiaţilor victimei. "Statul asasin va da socoteală!", au scandat ei în sala de şedinţe.

"Este o comedie, verdictul este foarte blând, premeditarea nu a fost luată în considerare", a denunţat unul dintre avocaţii familiei victimei, Omer Kavili.

Ali Ismail Korkmaz a murit în urma loviturilor pe care le-a primit de la poliţişti şi comercianţi înarmaţi cu bâte de baseball, cu ocazia unei manifestaţii în oraşul Eskisehir, la vest de Ankara, la 2 iunie 2013.

El a suferit o hemoragie cerebrală şi a decedat la 10 iulie 2013, după ce a stat 38 de zile în comă.

Cazul a devenit un simbol al represiunii exercitate de regimul lui Recep Tayyip Erdogan împotriva milioanelor de turci care au sfidat autoritatea sa în cursul acestei manifestaţii, inedită de la sosirea sa la putere în 2003.

Pornind de la mobilizarea câtorva ecologişti împotriva distrugerii unui parc din apropiere de piaţa Taksim din Istanbul, mişcarea a cucerit rapid întreaga ţară şi a degenerat timp de trei săptămâni într-o contestare violentă a puterii lui Erdogan, acuzat de "derivă autoritară şi islamistă".

Aceste manifestaţii s-au soldat cu cel puţin opt morţi şi peste 8.000 de răniţi, precum şi cu mii de arestări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici