Doliu naţional, în Chile, după cutremurul şi valul seismic care au afectat statul

Statul Chile, care va fi vizitat vineri de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a decretat trei zile de doliu naţional începând de duminică, în urma cutremurului şi a valului seismic de la 27 februarie, soldate cu peste 800 de morţi, un bilanţ oficial încă incert.

72 afișări
Imaginea articolului Doliu naţional, în Chile, după cutremurul şi valul seismic care au afectat statul

Doliu naţional, în Chile, după cutremurul şi valul seismic care au afectat statul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele ţării a decretat doliu naţional pentru trei zile începând de duminică 7 martie la miezul nopţii, în memoria chilienilor ucişi", a declarat ministrul-adjunct Patricio Rosende, citind un comunicat joi seara.

Cetăţenii au fost invitaţi să aşeze drapelul naţional la intrarea în locuinţe.

Oficialul a citit apoi "lista completă a celor 279 de chilieni care au fost identificaţi de serviciile de intervenţie", o listă dată publicităţii pe site-ul oficial al ministerului.

În niciun moment Rosende nu a menţionat revizuirea bilanţului oficial de 802 morţi, datând de miercuri seara.

El nu a mai comunicat numărul morţilor neidentificaţi, aşa cum a procedat de fiecare dată după catastrofă şi nu a mai menţionat numărul persoanelor dispărute.

După-amiză, preşedintele Michelle Bachelet a sugerat că în sectorul regiunii Maule, persoanele dispărute ar fi fost semnalate ca fiind decedate.

În zonele sinistrate din centru-sud, echipele de intervenţie, scafandri şi câinii continuă căutarea persoanelor dispărute, mirosul de cadavre fiind din ce în ce mai puternic.

În mai multe cartiere din Concepcion, al doilea oraş ca mărime din Chile, cu 500.000 de locuitori, şi capitala celei mai grav afectate dintre regiuni, au fost puse în mişcare utilaje mecanice pentru debarasarea dărâmăturilor.

Această catastrofă "ne-a pus la încercare ca naţiune, încă o dată", a declarat Bachelet în timpul vizitei la Concepcion. "Chile se va redresa".

"Ceea ce ni s-a întâmplat este îngrozitor, de o amploare colosală", a declarat aceasta, salutând exemplele "de solidaritate şi eroism" ale echiplelor de intervenţie, ale forţelor de securitate sau populaţiei. Dar a remarcat şi "aspecte umbroase" ale societăţii chiliene, în scenele de jaf la 48 de ore după cutremur.

"Împreună cu poliţia şi forţele armate am reuşit să restabilim ordinea publică", a precizat oficialul, care anunţase marţi mobilizarea a 14.000 de militari. Aceştia continuă să supravegheze fluxul de ajutoare care sosesc în mod regulat, 9.000 de tone fiind distribuite deja până joi.

"Nu pierdeţi timpul, vă rog, mergeţi repede la Santa Clara!", i-a strigat o localnică lui Bachelet, referindu-se la un sat de coastă devastat de trei valuri gigantice care au urmat sâmbătă cutremurului cu magnitudinea de 8,8, unul dintre cele mai violente din ultimii 100 de ani.

Sute de cadavre, descoperite în continuare de echipele de intervenţie

Pe litoral, în fiecare zi sunt descoperite cadavre de către echipele de intervenţie care caută în continuare printre ruinele caselor înghiţite de tsunami. Numai în oraşul Constitucion (60.000 de locuitori) erau înregistraţi joi 86 de morţi şi sute de dispăruţi.

În acelaşi oraş, directorul închisorii şi-a asumat riscul eliberării celor 103 deţinuţi pentru a evita o moarte sigură înaintea valului tsunami.

"Cutremurul tocmai se produsese şi îi zguduise puternic, astfel încât se urcau literalmente pe pereţi", a explicat directorul Enrique Fritz.

"Suntem foarte aproape de mare şi nu puteam să îi las să moară închişi. Aşa că am deschis celulele şi i-am lăsat să plece".

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon este aşteptat vineri la amiază pentru o vizită de două zile în timpul căreia se va deplasa la Concepcion şi în portul Talcahuano, devastat de valul tsunami care a ucis mai multe persoane decât cutremurul.

Afectat în continuare de replicile seismice, Chile a început să evalueze valoarea pagubelor. Potrivit lui Bachelet, reconstrucţia ţării va dura cel puţin "trei sau patru ani", adică aproapte tot mandatul succesorului său, Sebastian Pinera, care va fi învestit peste şase zile.

"Nu vom fi Guvernul cutremurului, ci cel al reconstrucţiei", a promis Pinera.

Potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), cutremurul nu va avea efecte majore asupra creşterii PIB, "datorită forţei economiei" chiliene.

Mai mulţi economişti chilieni au apreciat că creşterea s-ar putea limita la 1 la sută în primul trimestru al lui 2010, în loc de 4 la sută, cât se estimase iniţial. Dar de la sfârţitul lui 2010, în 2011 şi ulterior, faza de reconstrucţie va încuraja investiţiile şi va stimula creşterea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici