Doliu naţional în Siria, în urma unui atentat sinucigaş ce a ucis 49 de persoane. Bashar al-Assad promite să "cureţe" ţara

Preşedintele Bashar al-Assad a condamnat un atentat sinucigaş în care a fost ucis atât un cunoscut demnitar religios sunnit ce susţinea regimul, cât şi alte 48 de persoane, la Damasc, angajându-se să "cureţe" ţara de extremişti, într-un mesaj publicat în noaptea de joi spre vineri.

540 afișări
Imaginea articolului Doliu naţional în Siria, în urma unui atentat sinucigaş ce a ucis 49 de persoane. Bashar al-Assad promite să "cureţe" ţara

Doliu naţional în Siria, în urma unui atentat sinucigaş ce a ucis 49 de persoane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Prezint condoleanţele mele poporului sirian pentru martiriul şeicului Mohammad Said al-Bouti, o mare personalitate atât în Siria, cât şi în lumea islamică", a declarat al-Assad.

Liderul opoziţiei siriene Ahmed Moaz al-Khatib a condamnat atacul, spunând că suspectează regimul că s-ar afla în spatele atentatului comis joi seara la Moscheea Al-Iman, în cartierul Mazraa, unde şeicul al-Bouti obişnuia să ţină cursuri de religie în zilele de luni şi joi.

La rândul său, regimul i-a acuzat pe "terorişti", un termen utilizat pentru desemnarea rebelilor sprijiniţi în lupta lor împotriva trupelor regimului de către islamişti care au revendicat numeroase atentate sinucigaşe, în special la Damasc, în cei doi ani de conflict.

Membru al unui mare trib kurd, şeicul al-Bouti, născut în 1929, era un personaj cunoscut, mai ales că în fiecare vineri ţinea o predică la televiziunea oficială.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a evocat un bilanţ de 46 de morţi.

Atentatul nu a fost revendicat, dar modul în care a fost comis aminteşte de reţeau extremistă Al-Qaida.  

"Te-au ucis crezând că vor reduce la tăcere vocea islamului şi a credinţei în ţară (...), te-au ucis pentru că ai ridicat vocea împotriva ideilor lor obscurantiste ce urmăresc distrugerea principiilor religiei noastre clemente", continuă el.

"Jur poporului sirian că sângele tău, al nepotului tău şi al tuturor martirilor patriei nu a curs degeaba, pentru că vom fi credincioşi ideilor tale şi vom aneantiza obscurantismul şi necredinţa lor, până când vom curăţa ţara de ele", a adăugat al-Assad.

"Este o crimă din toate punctele de vedere pe care o respingem complet", a declarat pentru AFP Ahmed Moaz al-Khatib, el însuşi demnitar religios. "Religia şi valorile noastre nu permit tratarea divergenţelor de opinie prin crimă", afirmă el.

Autorităţile siriene au decretat doliu la nivelul ţării, vineri şi sâmbătă, a anunţat agenţia oficială Sana.

Iranul, principalul aliat regional al regimului sirian, a condamnat atentatul de la Damasc, denunţând "complotul Statelor Unite, regimului sionist şi agenţilor lor regionali care sprijină şi înarmează grupările teroriste siriene, cu scopul de a crea diviziuni între religii".

Vineri, luptele dintre rebeli şi militari continuau în Siria, o ţară aflată în război de doi ani, în timp ce secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a anunţat lansarea unei anchete privind o eventuală recurgere la arme chimice în ţară în urma unor acuzaţii reciproce din partea beligeranţilor.

Joi, 236 de persoane au fost ucise în Siria, potrivit OSDO, în timp ce conflictul s-a soldat cu peste 70.000 de morţi de la începutul unei revolte, la mijlocul lui martie 2011, care s-a militarizat în faţa represiunii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici