Dominique de Villepin: Expulzarea romilor, "o pată de ruşine pe drapelul" francez

Fostul premier francez Dominique de Villepin a denunţat, luni, o "eroare morală" şi o "pată de ruşine pe drapelul" francez, într-un adevărat rechizitoriu împotriva politicii de securitate a preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy.

33 afișări
Imaginea articolului Dominique de Villepin: Expulzarea romilor, "o pată de ruşine pe drapelul" francez

Dominique de Villepin: Expulzarea romilor, "o pată de ruşine pe drapelul" francez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un inamic de dreapta al preşedintelui francez, Dominique de Villepin face un apel la fiecare francez, într-un articol publicat în cotidianul Le Monde, să "reacţioneze conform conştiinţei, indiferent de vârstă, condiţie socială sau locul unde se află, la Paris sau în provincie, pentru a-şi exprima în propriul fel refuzul faţă de această derivă inacceptabilă".

Fostul premier, care doreşte să candideze la alegerile prezidenţiale din 2012, scrie despre o "datorie de a refuza" politica în domeniul securităţii a lui Sarkozy, care a condus, săptămâna trecută, la expulzarea larg mediatizată a aproximativ 200 de romi către România şi Bulgaria.

"Astăzi, pe drapelul nostru există o pată de ruşine", scrie el.

"Astăzi, există o datorie pentru fiecare republican din Franţa (...), faţă de o pată care ameninţă să murdărească ideea pe care fiecare dintre noi ne-o facem despre Franţa. (Este) o datorie de a refuza. O datorie comună", adaugă el.

După mai multe fapte diverse amplu mediatizate, Nicolas Sarkozy a anunţat, la sfârşitul lui iulie, într-un discurs, la Grenoble (zona central-estică), că taberele ilegale ale romilor vor fi desfiinţate şi că unor infractori de origine străină le va fi retrasă naţionalitatea franceză.

Aceste măsuri, care stabilesc o legătură între fenomenul imigraţiei şi insecuritate au suscitat numeroase critici din partea stângii franceze, dar şi la nivel internaţional, şi din partea Bisericii Catolice. Însă, Guvernul afirmă că această politică "îi uneşte pe francezii" sătui, în opinia acestuia, de infracţiuni şi lipsă de bunăcuviinţă.

"A fost de ajuns un singur discurs la Grenoble şi o vară, o singură vară, ca totul să se ducă de râpă, de la lupta împotriva insecurităţii până la ruşinea naţională. Spun «naţională», pentru că preşedintele Republicii ne angajează pe toţi", afirmă de Villepin, făcând apel la "pregătirea alternativei republicane, care se impune".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici