Donald Tusk: Liderii UE au căzut de acord în privinţa liniilor directoare ale negocierilor pentru Brexit

Liderii Uniunii Europene au căzut de acord rapid şi în unanimitate asupra liniilor directoare ale negocierilor cu Marea Britanie în privinţa retragerii acesteia din Blocul comunitar, a declarat sâmbătă preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de Reuters.

746 afișări
Imaginea articolului Donald Tusk: Liderii UE au căzut de acord în privinţa liniilor directoare ale negocierilor pentru Brexit

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: UE a celor 27 de state membre trebuie să rămână unită pe parcursul negocierilor pentru Brexit

”Liniile directoare au fost adoptate în unanimitate. Mandatul ferm şi politic corect al celor 27 de state ale UE în privinţa negocierilor pentru Brexit este pregătit”, a declarat pe Twitter Donald Tusk, la scurt timp după începerea summitului Blocului comunitar.

Oficialii au confirmat faptul că aprobarea mandatului a fost făcută foarte rapid şi a fost urmată de aplauzele liderilor europeni.

Jean Claude-Juncker a postat la rândul său pe Twitter: ”Unitate în acţiune”.

Michel Barnier, negociatorul pentru Brexit al UE, este aşteptat să iniţieze discuţii cu Marea Britanie în privinţa retragerii din UE în luna iunie, după alegerile parlamentare britanice.

Donald Tusk: UE a celor 27 de state membre trebuie să rămână unită pe parcursul negocierilor pentru Brexit

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a solicitat Blocului comunitar să rămână unit pe parcursul negocierilor pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează Associated Press.

”Trebuie să rămânem uniţi drept cele 27 de state membre ale UE. Numai atunci vom putea concluziona negocierile, ceea ce înseamnă că unitatea noastră este de asemenea în interesul Marii Britanii”, a afirmat Tusk reporterilor.

”Avem nevoie de asemenea de garanţii puternice pentru cetăţeni şi familiile lor, care vor fi afectaţi de Brexit de ambele părţi. Aceasta trebuie să fie prioritatea numărul unu a UE şi a Marii Britanii”, a adăugat acesta.

Acesta se referea la soarta celor trei milioane de cetăţeni ai UE ce trăiesc în Marea Britanie şi a celor 1 milion de britanici de pe continentul european, oficialii speră să ajungă la o rezoluţie în privinţa statutului acestor cetăţeni în urma Brexitului, până la sfârşitul lui 2017.

Guvernul Theresa May vrea un acord cu Uniunea Europeană post-Brexit, dar obţinerea acestuia va depinde de respectarea de către Marea Britanie a libertăţilor fundamentale comunitare - libertatea circulaţiei persoanelor, bunurilor, serviciilor şi capitalului. Theresa May a semnalat că ar putea finaliza negocierile cu UE fără ajungerea la un acord.

Angela Merkel a criticat "iluziile" unor lideri britanici care cred că Regatul Unit va avea aceleaşi drepturi ca o ţară membră a Uniunii Europene şi după separarea de Blocul comunitar.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici