Donaţiile promise sau deja colectate pentru Haiti depăşesc două miliarde de dolari

Valoarea donaţiilor promise sau deja colectate pentru a veni în sprijinul persoanelor sinistrate ca urmare a seismului de la 12 ianuarie din Haiti, soldat cu cel puţin 170.000 de morţi, atingea joi 2,02 miliarde de dolari, potrivit unui inventar realizat de Naţiunile Unite.

15 afișări
Imaginea articolului Donaţiile promise sau deja colectate pentru Haiti depăşesc două miliarde de dolari

Donaţiile promise sau deja colectate pentru Haiti depăşesc două miliarde de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Din suma totală, 1,189 miliarde de dolari au fost colectaţi de agenţiile şi organizaţiile de ajutoare umanitare, în timp ce 830 de milioane de dolari sunt în continuare la stadiul de promisiune.

Donaţiile provin de la sute de ţări, organizaţii neguvernamentale, fundaţii, companii sau persoane particulare, potrivit listei donatorilor întocmită de ONU şi publicată pe site-ul său de coordonare a ajutoarelor umanitare.

Lista cuprinde şi 15.000 de dolari oferiţi de preşedintele american, Barack Obama, şi soţia sa, Michelle, fundaţiei predecesorilor săi George W. Bush şi Bill Clinton, pe care a însărcinat-o el însuşi să colecteze fondurile, precum şi 250.000 de dolari oferiţi de cântăreaţa americană Madonna.

Donaţiile înregistrate, dintre care unele sunt în natură (sticle cu apă sau echipele de salvare şi câinii special antrenaţi, trimise de diferite ţări), le includ pe cele oferite ca răspuns la apelul pentru fonduri de urgenţă în valoare de 575 de milioane de dolari, lansat de ONU la 15 ianuarie.

Aceste fonduri de urgenţă, care vor permite agenţiilor umanitare ale ONU, precum Programul Alimentar Mondial (PAM), să îşi finanţeze primele acţiuni după catastrofă, erau asigurate în procent de 77 la sută, joi dimineaţă, potrivit Biroului de Coordonare a Afacerilor Umanitare al ONU (OCHA).

Astfel, OCHA a colectat 443 de milioane de dolari şi a primit promisiuni de donaţii în valoare de 12 milioane de dolari, a precizat el.

Naţiunile Unite estimează că trei milioane de persoane sunt afectate de seismul cu magnitudinea 7 care s-a produs în Haiti, dintre care un milion sunt fără adăpost.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici