Donatorii lui Barack Obama au fost răsplătiţi cu posturi în administraţie

Administraţia Obama a oferit unui număr de 200 de donatori din timpul campaniei electorale posturi-cheie în Guvern sau contracte la nivel federal, potrivit unui material realizat de iWatch, un grup de investigaţie jurnalistică, relatează postul de televiziune Fox News.

226 afișări
Imaginea articolului Donatorii lui Barack Obama au fost răsplătiţi cu posturi în administraţie

Donatorii lui Barack Obama au fost răsplătiţi cu posturi în administraţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei americane, Jay Carney, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, la Casa Albă, că donarea de bani nu "califică" pe nimeni pentru un post, dar nici nu "descalifică", iar deciziile au la bază meritul. "Se întâmplă ca unii să fie donatori. Există mult mai multe cazuri de persoane care nu au fost donatori şi care au fost nominalizate în funcţii", a subliniat el.

Investigaţia a relevat că donatorii au oferit sume mult mai mari decât şi-a propus preşedintele să obţină, şi că acesta îi vrea înapoi, în alegerile din 2012.

IWatch oferă exemplul lui Donald Gips, directorul companiei Level 3 Communications LLC, care a donat peste o jumătate de milion de dolari. Potrivit investigaţiei, după alegeri, Gips a obţinut postul de şef de personal al administraţiei, iar ulterior a fost nominalizat ambasador în Africa de Sud, compania sa obţinând 13,8 milioane de dolari din stimulente. Deşi deţine acţiuni la companie, Gips a declarat că nu ştia că aceasta a primit stimulente, potrivit iWatch.

Investigaţia arată şi că unii donatori nu aşteaptă nimic în schimb, citându-l pe preşedintele Consiliului de Administraţie al unui hotel, Stewart Bainum, care, în schimb, a fost invitat la Casa Albă, la o petrecere de Ziua Sf. Patrick.

Investigaţia mai arată că 184 din 556 de donatori sau soţiile acestora s-au alăturat administraţiei Obama, iar proporţia celor care au făcut donaţii mari şi au obţinut posturi depăşeşte 80 la sută. De asemenea, peste jumătate dintre cei nominalizaţi ca ambasadori au donat peste 500.000 de dolari. Potrivit iWatch, donatorii cu legături în domeniile energiei verzi şi telecomunicaţiilor, aflate pe agenda economică a preşedintelui, au avut, de asemenea, de beneficiat de pe urma donaţiilor făcute în campanie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici