DOSARUL lui Vlad Filat: Procurorii moldoveni încep urmărirea penală în cazul interceptării discuţiilor dintre Filat şi Shor

Procuratura Generală din Republica Moldova s-a autosesizat şi a început urmărirea penală în cazul difuzării înregistrării convorbirilor dintre Ilan Shor şi Vlad Filat, dar şi a afirmaţiilor lui Renato Usatîi despre interceptarea convorbirilor unor demnitari şi politicieni, informează site-ul Unimedia.info.

1592 afișări
Imaginea articolului DOSARUL lui Vlad Filat: Procurorii moldoveni încep urmărirea penală în cazul interceptării discuţiilor dintre Filat şi Shor

Vlad Filat (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Urmărirea penală va fi efectuată de Secţia exercitare a urmăririi penale în cauze de criminalitate organizată şi excepţionale din cadrul Procuraturii Generale (PG), sub aspectul comiterii infracţiunii de violare a dreptului la secretul corespondenţei, informează un comunicat al PG.

În cadrul investigaţiilor şi acţiunilor de urmărire penală urmează a fi stabilite circumstanţele colectării, deţinerii şi difuzării convorbirilor respective, precum şi alte eventuale fapte infracţionale cu referire la circumstanţele descrise.

Liderul prorus al Partidului Nostru din Republica Moldova, Renato Usatîi, a publicat pe Internet înregistrări ale convorbirilor telefonice dintre fostul premier Vlad Filat, arestat pentru corupţie, şi omul de afaceri Ilan Shor, precizând că a interceptat discuţiile pentru a arăta că aceştia sunt complici.

Renato Usatîi, care este primarul oraşului Bălţi, a mai declarat, într-o emisiune la postul moldovean de televiziune Realitatea TV, că are înregistrări şi cu discuţiile liderului liberal Mihai Ghimpu, ale premierului Valeriu Streleţ, ale fostului premier Iurie Leancă şi ale oligarhului Vlad Plahotniuc, pe care, de asemenea, le va face publice.

Potrivit lui Usatîi, aceste convorbiri telefonice nu au fost interceptate de Serviciul moldovean de Securitate (SIS), ci de o aplicaţie-spion pentru telefoane mobile. "Pe telefon vine un mesaj în care apare o aplicatie şi cere să fie instalată. Odată instalată, această aplicaţie poate citi toată informaţia din telefon", a explicat el.

"Am demonstrat pe parcursul anului trecut că Usatîi este un virus care intră acolo unde îi trebuie. Am declarat anul trecut că Filat o sa fie supravegheat şi va ajunge la puşcărie. Şi am fost nevoit să-mi îndeplinesc promisiunea în faţa cetăţenilor şi am fost nevoit chiar şi pentru securitatea mea. Am făcut acest lucru pentru a demonstra că Shor şi Filat sunt complici", a declarat Usatîi în cadrul emisiunii "Pahomi".

Politicianul a mai dezvăluit că Filat ar fi încercat să-l convingă pe Shor, în prezent primar al oraşului Orhei, să-şi asume toată vina pentru furtul banilor din sistemul bancar al Republicii Moldova şi să părăsească ţara, fugind în Israel. Ulterior, Vlad Filat ar fi fost ales în funcţia de preşedinte al ţării, iar după câteva luni de mandat l-ar fi chemat pe Shor înapoi în R.Moldova.

Vlad Filat, acuzat de fraudă bancară şi luare de mită, a fost reţinut joi seară, în baza unui mandat emis de Centrul Naţional moldovean Anticorupţie (CNA), la scurt timp după ce Parlamentul de la Chişinău a decis suspendarea imunităţii sale juridice.

El a fost arestat preventiv pentru 30 de zile duminică şi riscă până la 15 ani de închisoare pentru corupţie şi fraude în sistemul bancar.

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut suspendarea imunităţii fostului premier argumentând că Vlad Filat trebuie anchetat pentru presupusa implicare directă în fraudele de la Banca de Economii (BEM).

În alt dosar, liderul PLDM este acuzat că, în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, ar fi primit 60 de milioane de dolari de la directorul companiei Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit bunuri de la Ilan Shor pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numi consul onorific în Rusia şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi bani în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Ilan Shor, pentru a determina funcţionari guvernamentali să ia decizii necesare asigurării emiterii suplimentare de acţiuni la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea participaţiei statului până la 33,3% şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici