Două submarine nucleare ruseşti au patrulat în largul coastei de est a SUA

Două submarine nucleare de atac ruseşti au patrulat în ultimele zile în largul coastei estice a Statelor Unite, o misiune rară care a provocat îngrijorarea Pentagonului şi a agenţiilor de informaţii cu privire la o atitudine mai impunătoare a armatei ruse, scrie New York Times, în ediţia online.

217 afișări
Imaginea articolului Două submarine nucleare ruseşti au patrulat în largul coastei de est a SUA

Submarin rusesc (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Acest episod aminteşte de epoca Războiului Rece, când Statele Unite şi Uniunea Sovietică îşi trimiteau în mod regulat şi reciproc submarine în apropierea coastelor pentru a fura secrete militare, a urmări mişcările flotelor de submarine şi a fi pregătite de război.

Patrularea la o distanţă de mii de mile de teritoriul Rusiei este surprinzătoare pentru oficialii militari şi experţii în domeniul politicii de apărare, deşi submarinele nu au întreprins acţiuni provocatoare.

Potrivit oficialilor din cadrul Departamentului Apărării, unul dintre submarinele ruseşti a rămas, marţi, în apele internaţionale la o distanţă de aproximativ 200 de mile în largul coastelor SUA. Locaţia celui de-al doilea nu este clară.

Cele două submarine sunt din clasa Akula, similară submarinelor de atac din clasa Los Angeles ale Marinei americane, şi nu de tipul celor mai mari care pot lansa rachete nucleare intercontinentale.

Marţi, preşedintele Obama a vorbit la telefon cu preşedintele Dmitri A. Medvedev, dar nu este clar dacă în discuţie a fost adusă şi problema submarinelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici